Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misshandlade sin fru under ett års tid – fängelsestraff för grov kvinnofridskränkning

Fängelsestraff, ett år och två månader, blir det för den man i 30-årsåldern, hemmahörande i Borlänge, som gjort sig skyldig till grov kvinnofridskränkning.
Målsägaren är den kvinna mannen gifte sig med 2008 och har två barn tillsammans med.

Annons
Borlängebo döms till fängelse, ett år och två månader, för grov kvinnofridskränkning, ett brott som sträckte sig över ett år.

Aktuellt brott sträcker sig över nästan ett år. Det handlar om upprepande kränkningar, som i till största del skett i parets hem.

De gemensamma barnen har vid flera tillfällen bevittnat att deras mamma blivit slagen av deras pappa.

2017 fick kvinnan ensam vårdnaden och i november blev det äktenskapsskillnad.

Äktenskapet var konfliktfyllt. Under äktenskapet avtjänade mannen flera fängelsestraff. Han var arbetslös, använde narkotika och var sällan hemma.

Vid åtminstone sju tillfällen ska mannen, enligt åklagaren, gjort sig skyldig till misshandel där ibland kraftigt våld använts. Svartsjuka ska ha funnits med i bakgrunden.

Mannens och kvinnans berättelser skiljer sig åt helt.

Tingsrätten menar att det inte föreligger några direkta vittnesiakttagelser. Detta hindrar inte att bevisningen ändå kan befinnas tillräcklig för fällande dom.

Kvinnans berättelse har varit nyanserad och inte präglad av överdrifter, och hennes utsaga framstår som i alla delar självupplevde anser tingsrätten.

Av utredningen har det framkommit att kvinnan gett mannen flera chanser att prioritera familjen framför sitt eget missbruk och sin egen person.

När det gäller mannen har denne, enligt tingsrätten, påstått omständigheter som är så osannolika att de helt kan lämnas utan avseende. Att kvinnan skulle ha skadat sig själv är osannolikt.

Tingsrätten gör bedömningen:

"Det är enligt tingsrättens mening mycket tydligt att var och en av de gärningar som den tilltalade gjort sig skyldig till utgjort ett led i en upprepad kränkning av målsägarens integritet och varit ägnade att allvarligt skada kvinnans självkänsla."

Sammanfattningsvis, mannen ska ska således dömas för grov kvinnofridskränkning i enlighet med åtalet. och någon annan påföljd än fängelse är uteslutet.

Mannen fälls även för ringa narkotikabrott.

Påföljd för brott som den tilltalade döms för ger fängelsestraff, ett år och två månader.

I och med utgången i skuldfrågan ska mannen betala 50 000 kronor för kränkning och 10 000 kronor för sveda och värk till kvinnan har tingsrätten fastställt.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Mer läsning

Annons