Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer än hälften av kommunens mat är ekologisk – firades med EKO-meny: "Är jättestolt"

Borlänge kommun serverar 10 000 matportioner i sina skolor och äldreboenden varje dag. I dagsläget är mer än hälften av den maten ekologisk.
– För oss är det viktigt att vi bidrar med god hälsa och ett förbättrat klimat till Borlängeborna, säger Kristina Andrén, verksamhetschef för kost- och lokalservice.

Annons

Borlänge kommun serverar 10 000 matportioner i sina skolor och äldreboenden varje dag. I dagsläget är mer än hälften av den maten ekologisk. Detta firades under torsdagen med en helt ekologisk meny. Bilden är dock tagen i ett annat sammanhang.

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Dina gamla vinylskivor kan vara värda tusenlappar – här är 16 skivor du vill hitta i förrådet

Allt fler dalabilar underkänns vid besiktningen – Här är de 49 vanligaste felen

Här är de bästa utsiktsplatserna i Dalarna – och ett flertal mäktiga vyer i närbelägna län

SÅ KÖPER DU PLUS

På torsdagen firade Borlänge kommun att målet för 2018 har nåtts. Nu är nämligen mer än hälften av den mat som kommunen serverar ekologisk.

– Jag är jättestolt över att vi nått målet redan nu. För oss är det viktigt att vi bidrar med god hälsa och ett förbättrat klimat till Borlängeborna genom att servera näringsriktig och klimatsmart mat, säger Kristina Andrén verksamhetschef för kost- och lokalservice, i ett pressmeddelande.

Borlänge kommun serverar, enligt egen utsago, dagligen 10 000 matportioner i kommunens skolor och äldreboenden. Mellan 55 och 60 procent av den maten är ekologisk, vilket är en ökning med över 20 procentenheten jämfört med samma tid i fjol.

– Till år 2020 är målsättningen 65 procent. För oss är EKO logiskt och något som vi jobbar hårt för. Vi vill ligga i framkant dels gällande vår egen produktion av maträtter och inköp, dels också för att genom detta försöka påverka Borlängebor som konsumenter att i högre grad välja EKO-mat säger Leif Lindström (V) ordförande i serviceutskottet.

Att målet har uppnåtts firades under torsdagen på kommunens skolor, med en meny som var 100 procent ekologisk.

Kommunen strävar efter att maten, förutom att vara ekologisk, även ska vara så närodlad och närproducerad som möjligt. Menyer har setts över och beställningsrutiner har ändrats så att verksamheterna lättare kan hitta och beställa ekologiska livsmedel.

– I dag får vi bland annat nötkött från våra egna kor, potatisen kommer från Bengt i Hesse och morötterna och vitkålen kommer från Sorunda som köper in från närområdet. Med hjälp av våra duktiga kockar har vi också planerat så att en dag i veckan kommer vara helt ekologisk, säger Kristina Andrén.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Mer läsning

Annons