Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Markus och Roberts dröm är sena bussturer

/
  • Stanna hemma.
  • Bussdrömmar. Kompisarna Robert Schultz, 17 år och Markus Larsson, 16 år, drömmer om några sena bussturer mellan Borlänge och hemmet i Torsång. Idag är de vintertid helt beroende av att vuxna ställer upp med skjuts.

Annons

Kritiken av de dåliga bussförbindelserna är inte ny, den har tidigare framförts vid flera tillfällen av ungdomar i Torsång som vill delta i olika aktiviteter i Borlänge. Men även om kritiken ofta framförts har förändringarna hittills lyst med sin frånvaro.

För Markus Larsson och Robert Schultz som studerar vid Hushagsgymnasiet är bussresorna mellan hemmet i Torsång och skolan inte det stora problemet. Istället är det fritiden som kan bli problematisk.

-Det är ofta vi får strunta i olika aktiviteter därför att det inte går någon buss. Skjuts kan vi inte alltid ordna och då får vi stanna hemma, påpekar Markus Larsson.

Markus och Robert spelar båda basket i Borlänge Basketbollklubb och är beroende av vuxna ställer upp med skjuts. Träningen i Borlänge slutar nämligen betydligt senare än när sista bussen går till Torsång.

- Sista bussen från stan går klockan 18.15 och sista bussen till stan klockan 17.50, berättar Robert Schultz.

Detta gäller vardagskvällar. Under helgerna går inga bussar alls mellan Torsång och Borlänge eller i andra riktningen.

-Det kunde i alla fall gå en buss vid 21-tiden, anser Robert.

Problemen är desamma om kompisarna istället för idrottsliga aktiviteter skulle vilja koppla av med biobesök eller något annat i nöjesväg. Det är 12 kilometer mellan Torsång och Borlänge, vilket vintertid inte precis inbjuder till en cykeltur.

- Det är inte så kul att ta fram cykeln i 15 eller 20 minusgrader, framhåller Markus Larsson

Vågar då ungdomarna i Torsång hoppas på bättre busstrafik?

- Med det nya avtalet som finns mellan Dalatrafik och kommunen är det kommunen som är helt suverän att bestämma vilken trafik det skall vara. Bästa rådet jag kan ge folk i Torsång och andra delar av kommunen som har önskemål om busstrafiken är att kontakta Borlänge Energi där Anders Eklund är ansvarig tjänsteman, säger Björn Floresjö hos Dalatrafik.

- Vi är positiva till att utveckla kollektivtrafiken och får vi bara en beställning är det möjligt att göra förbättringar, fortsätter Björn Floresjö.

-Det är inget ovanligt ute på landsbygden att det är dåligt med bussförbindelser. För vår del är det närmast en bred översyn av tätortstrafiken som är aktuell. Bland annat skall anropsstyrd trafik provas, berättar Anders Eklund på Borlänge Energi.

Blir det förbättringar även för Torsångs del?

- Utvecklingen pekar på att man kommer att testa lite nya former av kollektivtrafik och det kan även komma landsbygdstrafiken tillgodo. Men det är inte aktuellt nu, först skall vi bli klara med förbättringarna i tätortstrafiken, understryker Anders Eklund.

Mer läsning

Annons