Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Manifestation för säkerheten längs med vägarna - de hedrar kollegor som förolyckats

Klockan 13 stod många arbetsplatser utmed vägarna still, i 15 minuter hölls en manifestation och tyst minut för säkerhet och arbetsmiljö.
Utanför Borlänge böjdes många huvuden ned för att hedra minnet av kollegor som har förolyckats.

Annons

Bygget vid Spraxkya är på en avstängd väg. Här är faran inte lika stor och inga arbetare behöver vara rädda för fartdårar som inte saktar ner. Men generellt så är arbeten vid vägarna en farlig arbetsmiljö.

Läs också: Livsfarligt arbete för reparatörerna

Inom anläggningsbranschen på Trafikverkets projekt så har det de senaste fem åren dött tio personer. På 100 arbetare varje år så är det mer än en olycka som leder till frånvaro från jobbet. Varje vecka inträffar tre olyckor där det är mer än två veckors sjukskrivning.

– Under 2016 har det faktiskt inte varit någon olycka med dödlig olycka, vad det beror på vet vi inte, men man kan ju hoppas att de här manifestationerna hjälper till, säger Lars-Erik Håkansson, enhetschef på Trafikverket i Borlänge.

Lars-Erik Håkansson, enhetschef på Trafikverket i Borlänge, höll i dagens manifestation för säkerhet och arbetsmiljö.

Klockan 13.00 under tisdagen stannade verksamheten på ett flertal stora anläggningsbyggen i landet, likaså arbetet vid Spraxkya. En tyst minut för kollegor som har förolyckats eller råkat ut för allvarliga olyckor hölls.

LÄS MER: Person påkörd vid vägbygge i Leksand - fördes till sjukhus

Det är för fjärde året som en så kallad "stand down" hålls av Trafikverket i samarbete med anläggningsbranschen, i år med specifikt fokus på arbete i trafikerad miljö. Olyckor i arbetsmiljön är något som Lars-Erik Håkansson har stor personlig erfarenhet av.

– Min far jobbade inom anläggningsbranschen och har råkat ut för flera olyckor genom sin karriär, och det kunde ha slutat med att vi inte hade någon far längre. Dessutom har jag bevittnad en dödsolycka med egna ögon, det var mycket tragiskt, berättar han.

Läs också: Bilister, hur tänker ni? Sänk farten förbi olyckorna

Han anser att mer information måste komma ut till trafikanterna, och även att fler fysiska åtgärder kan göras så det inte går att köra för fort eller för nära.

Manifestationerna som "stand down" är också till för att föra upp diskussioner till utan, sinsemellan kollegor.

– Framförallt kan man hjälpa varandra, kolla på sina kollegor. Tipsa om man ser något som inte är bra. Man kan vara stressad och inte tänka sig för, säger Lars-Erik Håkansson.

Läs mer om Borlänge här

Mer läsning