Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många premiärvandrade kyrkostigen

/
  • Bosse Hellberg från Torsångs hembygdsförening hade mycket intressant att berätta om kyrkstigen mellan Torsång och Milsbo som premiärvandrades på söndagen.  Foto: Jonatan Svedgård
  • Det var åtskilliga fötter som på söndagen trampade längs den nyröjda gamla kyrkstigen mellan Torsång och Milsbo.

Annons

Det var säkert upp emot 100 personer som deltog den första marschen på den nyröjda och 4,5 kilometer långa gamla kyrkstigen mellan Torsångs kyrka och Milsbo. En stig som Torsångs Hembygdsförening på senare tid lagt ned mycket tid på att återställa.

Det hela inleddes med en gudstjänst där temat lämpligt nog var "Vägar" och därefter satte den månghövdade vandringsskaran iväg ute längs skogsstigarna med guiden Bosse Hellberg från Milsbo i spetsen. Denne hade under vandringens gång mycket intressant att e berätta.

- Längs stigen passerar man flera intressanta platser, t ex Tägtbacken där det förr fanns en dansbana som var lite grann av föregångare till Folkets park i Borlänge. sedan finns längs stigen också såväl gamla skvaltkvarnar som rester av gamla spökhus, informerade han.

Att så många slöt upp till premiärvandringen visar på ett stort intresse för den anrika Torsångsbygdens historik.

- Det har kommit långt fler än vad vi förväntade oss och det är givetvis enormt roligt, helt fantastisk faktiskt, menade såväl Bosse Hellberg som hans namne Bo Jansson från den aktiva hembygdsföreningen som även iordningställt den två mil långa leden in mot Falu gruva, Kåres väg.

Och fler projekt kan det bli framöver.

- Det är tanken. Går man längs kyrkstigen så korsar man en annan gammal och igenvuxen stig som vi planerar att röja upp och göra tillgänglig igen, avslutar de.

Mer läsning

Annons