Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Maktkamp bakom misslyckandet"

Annons

Det misslyckade försöket med en gemensam nämnd mellan kommunen och landstinget debatterades i kommunfullmäktige igår kväll. Varför försöket inte lyckades analyserades av flera av ledamöterna:

– I grunden beror misslyckandet på att tjänstemän på landstinget inte ville öppna upp sitt revir, tror kommunalrådet Nils Gossas (mp).

Bibbi Eriksson (m) menar att sanningen är att det blev en maktkamp inom socialdemokratin. Mellan socialdemokrater i Borlänge kommun och socialdemokrater i landstinget.

Omsorgsnämndens ordförande Doris Brodén (s) tycker att inrättandet av den gemensamma nämnden var både bra och framtidsinriktat. Men nämnden fick aldrig fullt ut förfoga över den ekonomi och organisation som försöket omfattade.

Brodén är beredd att göra ett nytt försök, men betonar att det då krävs att en gemensam nämnd verkligen får det inflytande som det var tänkt i det första försöket. Att kommunen får ett utökat ansvar i framtiden är en utveckling som kommer, enligt Brodén:

– Inom en tioårsperiod är hemsjukvård och närsjukvård överförda till kommunerna.

Det var Lars-Erik Skoglund (ofa) som fick igång diskussionen om den nämnd som nu gått i graven. Han har i en interpellation pekat på vikten av ett nära samarbete mellan kommuner och landsting. Detta för att få en sammanhållen kedja av äldreomsorg, hälso- och sjukvård samt bättre ekonomi.

Mer läsning

Annons