Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Loppis - ett brokigt myller av fynd

/
  • Packa kappsäcken. Marianne Rustas har fått tag i en gammal, fin väska. För 30 kronor får hon en utmärkt förvaringsplats för sina foton, trots maken Börjes arma protester.  Foto: Johan Larsson
  • Jul i juli. Allt mellan himmel och jord får plats i den stora ladan, både strandspel och tjusiga julbockar.  Foto: Johan Larsson
  • Fyndat. Kerstin Jones har åkt ända från Leksand för att strosa omkring på loppisen. Här visar hon upp sina senaste fynd, en gräddskål med matchande sockerskål.  Foto: Johan Larsson
  • Saker för alla smaker. Gillar du att fynda riktiga original? Välkommen på loppis i Skenshyttan!  Foto: Johan Larsson
  • Semesterfynda. Prylar av alla slag man kan tänka sig trängs nu i en stor, röd lada i Skenshyttan. Det är loppmarknad i farten, och vem som helst är välkommen att frossa i vackra textiler, antika serviser och andra spännande ting.  Foto: Johan Larsson

Annons

Vid vägkanten står en hemsnickrad skylt, "Logloppis". En liten landsväg leder ner till en stor lada, halvt blockerad av cyklar, metspön och trädgårdsredskap.

Det är Dalarna och det är typiskt lantligt, men det är inte vilka prylar som helst. Det vankas nämligen loppmarknad, och allting är till salu.

- Det började med ett dödsbo men nu har vi hållit på i tre år och det är många som lämnar in saker, berättar Sven-Erik Johansson, som tillsammans med sin fru och svägerska står bakom projektet.

- Det är synd att kasta bort, och alla behöver vi ju grejer, förklarar han, och räcker en blommig 50-talsgardin till sin hustru, som står och viker gamla fina hantverk.

Och sannerligen finns här pinaler för alla smaker. Trevliga kakburkar, köksredskap och tyger. Lampor, möbler och tjusiga pumps. Bara att titta på hälften skulle kunna ta en hel eftermiddag.

Kerstin Jones från Leksand har precis hittat en sockerskål med tillhörande gräddskål. Hon och pojkvännen "Bagge" gillar att flanera på loppmarknader.

- Det är perfekt för ungdomar som ska flytta hemifrån, man kan ju fynda mycket för ett rimligt pris. Hela mitt hem är byggt av loppisar, berättar Bagge belåtet.

- Ja, utom stereon förstås.

Det bortre hörnet av ladan är, loppisen till ära, omgjort till bibliotek. En liten bok från 1972 med titeln "Ulla, Peter eller Greta - vad skall babyn heta?" vilar sig mot en gammal handbok i textilslöjd. Patrik Swayze (danskungen i Dirty Dancing) ler förförande från omslaget till en 15 år gammal Frida-tidning.

Alla möjliga bilar och semesterfirare stannar till för att ta sig en titt, njuta av solskenet eller gömma sig för regnet. Till och med glassbilen svänger förbi, och skrämmer bort några svalor med sin trudelutt.

Sven-Erik Johansson och hans fru tippar på att hålla igång tills mitten av augusti, men allt hänger på "KTV".

- Kraft, tid och väder, förtydligar de, och säljer en alldeles ypperlig picknickkorg till en helnöjd reporter.

Mer läsning

Annons