Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livlig verksamhet hos Brukshundklubben

/
  • Vid klubbens anläggning i Bomsarvet finns både klubbstuga och fina träningsplaner. Här tar sig schäfern Gråmans Reisa över ett hinder inför matte Anna-Lena Johanssons granskade ögon.  Foto: Jonatan Svedgård
  • Anna-Lena Johansson ägnar två till tre kvällar varje vecka åt träning tillsammans med sin hund.  Foto: Jonatan Svedgård
  • Bertil Norlings och Tina Fridh tränar skyddsarbete med schäfern Lappfjällens Foxz.  Foto: Jonatan Svedgård
  • Målet för treåriga schäfertiken Gråmans Reisa är nästa års SM-tävlingar och att erövra titeln bruksprovschampion.  Foto: Jonatan Svedgård

Annons

Skott smäller av, andra hundar rusar förbi och människor ropar högljutt till varandra. Inget av detta får ändå schäfertiken Gråmans Raisa att så mycket som lyfta på ett ögonbryn. Allt fokus finns istället på matte, Anna-Lena Johansson, och den order som snart ska komma.

Raisa, som dessutom fyller tre år denna dag, får också snart sin signal. Ett par ögonblick senare har hon utfört sitt moment och sitter prydligt vid mattes sida där hon belönas.

- Jag har haft henne sedan hon var tre veckor och hon har absolut potential att bli bruksprovschampion under nästa år, säger matte.

Redan 1946 startades Borlänge Brukshundklubb som därmed är länets äldsta. I dag finns omkring 315 medlemmar varav ett 50-tal är aktiva inom tävlingsverksamheten.

Det är ändå inte bara hundar som tränas för tävling som finns med i brukshundklubbens medlemsregister.

- O nej! Vi försöker att fånga upp alla hundägare och har allt från nybörjarkurser för valpar till ren tävlingsverksamhet, säger klubbens kassör, Marianne Skoglund, som själv varit medlem i 50 år.

- Att ha hund är ren friskvård och dessutom ett enormt sällskap. Alla vill ändå att hunden ska var väluppfostrad och inte skälla eller hoppa så snart någon kommer i närheten, säger Marianne.

För den som känner att det är där det största behovet ligger anordnar klubben också vett och etikett-kurser för hundar.

- Det är alltid ägarens ansvar att se till att hunden är väluppfostrad, säger Marianne Skoglund som rekommenderar alla som är nyfikna att komma till någon av de prova på-kurser som klubben då och då anordnar.

Klubben har sin egen anläggning i Bomsarvet där det utöver fina träningsplaner med hinder och annat nödvändigt även finns ett stort klubbhus.

- Vi anordnar även medlemskurser för de som vill bli instruktörer, bruksprovsdomare eller ha andra uppgifter som funktionär inom hundsport, säger Marianne Skoglund som också vill påpeka att alla hundraser är lika välkomna.

- Det gemensamma vi alla har är det stora intresset för hund!

Den som vill veta mer om klubbens verksamhet, anmäla sig till någon kurs eller vilka kurser som planeras kan hämta information på klubbens hemsida: www.borlangebk.se

Mer läsning

Annons