Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Linné gör ny dalaresa

/
  • Tjäna pengar. Barnen kommer med idéer om vad man kan tjäna pengar på utifrån sina intressen.
  • Tittar på insekter. Daniel Liss och Carl von Linné tittar på insekter tillsammans.

Annons

- Har ni varit nere i gruvan i Falun? När jag var där nere då var det helt mörkt med några facklor i gångarna. När jag kom upp igen då var jag i er tid, säger Carl von Linné, spelad av Henrik Andersson, till barnen som besökte Framtidsmuseet igår.

Igår påbörjade han nämligen sin resa genom Dalarna på Framtidsmuseet. Han ska besöka ett 50-tal mellanstadieskolor, som anmält sig som Linnéskolor, runt om i Dalarna.

Linné kommer att ha med sig sin upptäckarlåda när han besöker skolorna. Temat i lådan är vatten och i den finns material om livet i vatten och för att utföra expriment i vatten. Skolorna kommer sedan att få låna lådorna en tid för att klasserna ska kunna utföra expriment.

- Tanken är att det ska vara enkelt och billigt, säger Erika Zakrisson på Framtidsmuseet.

Materialet i lådorna har Högskolan Dalarna tagit fram tillsammans med Naturskolan Falun och Länsbiblioteket Dalarna.

- Det som tar plats i lådan är böcker, pincetter, håvar och så vidare. Sedan har Lennart Andersson på Högskolan Dalarna tagit fram en bestämningsnyckel för insekter som är anpassad för barn som också finns med, säger Erika Zakrisson.

Linné kommer inte bara att besöka skolor. Den 23 maj kommer han att fira sin födelsedag i Leksand.

Trots sina då 300 år har Linné morderniserat sig. Nu kör han etanolbil istället för häst och vagn. Kläderna har också piffats upp. Han kommer att ha en gul rock med röda slag.

- Jag blir som en blomma, säger han.

Under de närmare 100 besöken Linné ska göra i klasserna kommer han att prata om sitt liv. Han kommer även höra med barnen om vad man kan göra på orten där de bor och om de har några idéer. Och fantasin hos barnen var det ingen brist på. Inte minst när Carl von Linné blev bjuden på barnkalas hemma hos Daniel Liss, som med fingrarna visar att han ska fylla fyra år.

- Då ska vi äta glass, säger Daniel.

- Blir det inget att dricka, frågar Linné.

- Jo, grässaft. Man tar skalbaggar och mosar dem. Först så knäpper man de med fingrarna och tänder eld i munnen på dem. Sedan blir det grässaft, säger Daniel.

Fakta Henrik Andersson

Ålder: 27 år.

Bor: I Göteborg men kommer från Falun.

Gör: Regisserar film och teater.

Aktuell: Som Carl von Linné. På måndag börjar besöken i skolor runt om i Dalarna men tjuvstarten började igår på Framtidsmuseet.

Mer läsning

Annons