Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Liberal framgång i barn- och bildningsnämnden – "det är inte varje dag"

Läget i barnomsorgskön i Borlänge ska rapporteras varje månad. – Det är inte varje dag Liberalerna får igenom ett förslag i den här kommunen, konstaterar Monica Lundin (L).

Annons

Borlänge kommun har genom åren haft svårigheter att klara barnomsorgskön.

Bland annat beroende på stor inflyttning.

Under de senaste åren har politikerna i barn- och bildningsnämnden vid varje sammanträde fått en redovisning av kösituationen.

Nu menar Socialdemokraterna att det räcker med två rapporter om året. Skolinspektionen som haft ögonen på Borlänge menar att kommunen vidtagit tillräckliga åtgärder och den kvalitetsgranskning som pågått avslutas.

Monica Lundin (L) vill ha månatliga rapporter om kön även i fortsättningen – och så blir det.

Politikerna är ytterst ansvariga för att lagen följs. Därför vill Monica Lundin (L) ha månatliga rapporter om kön till förskolan.

Monica Lundin säger att det inte är varje dag Liberalerna får igenom ett förslag i Borlänge.

Hon menar att det är viktigt att politikerna kan följa utvecklingen.

– Dels på grund av att Borlänges historik med förskolekön är rent ut sagt dålig, dels med tanke på att vi som politiker är ansvariga för att vi följer lagen. Vi behöver då visa tydligt att vi äger frågan och inte lägger över den på enbart tjänstemän.

Lundin menar att politiker också måste ha svar när föräldrar eller andra frågar om förskolekön.

I nämnden blev det omröstning.

Fyra socialdemokrater och en miljöpartist ville slopa den månatliga rapporteringen, och nöja sig med lägesbeskrivningar i mars och september.

Monica Lundin (L) fick med sig Håkan Karlsson (S), Per Larsson (V), Irene Widlund Bjurman (M), Marianne Hagfeldt (M), Lena Löfgren-Berglund (C), Stellan Stellansen (SD) och Sven Hellström (-).

– Intressant att majoriteten spräcktes i denna fråga och både en V- och en S-ledamot röstade med Alliansen, kommenterar Monica Lundin.

Mer läsning

Annons