Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Leksand erbjuder Tunet hjälp mot legionella

/
  • Lånar ut pumpen. Ulla-Karin Solum och Björn Sundin vid Leksands simhall visar den klordioxidpump man installerat och som effektivt bekämpar legionellabakterier. – Tunet får mer än gärna låna pumpen av oss, säger de.

Annons

Hösten 2004 drabbades också simhallen i Leksand av legionellabakterier i vattensystemen. Mängder av åtgärder vidtog, bland annat byttes ledningssystemet ut, men problemen kvarstod. Lösningen kom först när en särskild klordioxidpump installerades.

– Då blev vi snabbt kvitt problemen. Pumpen är riktigt effektiv mot legionella, säger Ulla-Karin Solum.

Pumpen, som är kopplad på det inkommande vattnet, fungerar så att den pumpar ut klordioxid (en blandning av klor och saltsyra) som tar död på eventuella legionellabakterier. Pumpens doseringsutrustning är sammankopplad med vattenmätaren vilket gör att den pumpar ut mer klordioxid ju mer vatten som förbrukas.

– I början pumpade vi igenom ledningssystemet riktigt rejält under ett par timmars tid för att vara på den säkra sidan. Numera behöver vi bara köra pumpen en liten stund en gång i månaden för att hålla legionella borta, berättar Björn Sundin, maskinist vid Leksands simhall.

En annan åtgärd man vidtagit i Leksand för att förhindra legionella är att höja temperaturen på varmvattnet till 70 grader vilket dödar bakterierna. Dock kan ju legionella uppstå i kallvattenledningarna om de blir varma och vattnet stillastående så klordioxidpumpen utgör ett viktigt komplementskydd.

Ulla-Karin Solum, som tidigare varit föreståndare just vid Tunet i Borlänge, har också erbjudit Tunabyggen att låna klordioxidpumpen, som kostar cirka 80 000 kr att köpa, från Leksand.

– Mitt hjärta brinner ju för Tunet så det kändes självklart. Tunabyggen lät väldigt intresserade, men sedan dess har jag har dock inte hört något. Vi har tidigare lånat ut den till andra anläggningar som nått bra resultat så detta är verkligen värt att prova, menar hon.

Leif Andersson, chef för RE fritid i Borlänge, känner till erbjudandet från simhallen i Leksand.

– Det stämmer. I det läget hade vi dock redan etablerat en kontakt med Ångpanneföreningen i frågan och nu har vi också fått ett åtgärdsförslag därifrån. Detta förslag måste dock godkännas av miljönämnden innan vi kan agera, säger han.

Mer läsning

Annons