Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lång väntan på att få komma ut

/
  • Lång trapp. Carin Norén har svårt att ta sig ut på grund av den långa trappen till huset och hennes svaga knän.  Foto: Johan Larsson

Annons

80-åriga Carin Norén har en trapp på över två meter upp till bostadshuset som är väldigt kämpig att ta sig upp för med hennes dåliga knän. Terapefter från kommunen var hem till henne redan i september förra året och pratade om att hon skulle behöva en hiss för att ta sig in och ut ur huset. Efter det har de har varit där ett par gånger till och tittat var den ska sitta och tagit några mått. För Carin som tycker om att vara ute och träffa människor är situationen väldigt besvärlig.

- Man blir mer låst i hemmet. Jag har ju bilen men man blir mer oberoende om man kan ta sig upp och ner för trappen.

Och det är just att ta sig upp och ner för trappen som är det jobbiga för där kan hon inte ta sig fram med rulatorn. Istället får hon gå baklänges ner för trappen med käppen i ena handen och med den andra handen håller hon sig i trappräcket.

- Ibland har jag så ont i benen att jag bara sitter kvar i trappen och gruvar mig för att gå upp för den igen.

Hissen skulle underlätta för henne att ta sig runt utomhus och nu när halva sommaren har gått har hon börjat tröttna.

- Jag erbjöd mig att betala på hissen men på omsorgsnämnden sa de att jag inte behövde det eftersom det tillhörde hjälpmedel.

Doris Brodén på omsorgsnämnden i Borlänge säger att det kan ta tid innan man får sin bostad anpassad efter sina behov bland annat på grund av att offerter ska begäras in från olika entreprenader. Samtidigt tycker hon inte att det är rimligt att man ska tvingas sitta inne och vänta på den hjälpen.

- Då borde man få hjälp av hemtjänsten eller någon annan under tiden. Man ska inte behöva sitta inne ett halvår för att det tar tid, självklart inte, säger Doris Brodén.

Men snart är väntetiden för Carin slut. Omsorgsnämnden har beställt en hiss som bör komma inom några veckor, som leveranstiden är på.

Mer läsning

Annons