Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstingsnej till Sisyphos

Annons

Sisyphos finns inte med bland de tio behandlingshem som landstinget prioriterar när det gäller vårdköp. Orsaken är att andra hem bedöms kunna erbjuda bättre vård till en lägre kostnad.

Sisyphos har en vårdkedja för barn och ungdomar mellan 9-21 år med djupa "tidiga" störningar. I verksamheten ingår de tre behandlingshemmen Älvnäsgården, Boberg och Ällingen. Tillsammans med eftervården och olika stödfunktioner bildar de en vårdkedja.

Mamman, till en dotter som vårdats på Ällingen, har svårt att förstå att landstinget i Dalarna väljer bort Sisyphos. Hennes dotter hade fått diagnosen Aspbergers syndrom då hon kom till Borlänge för behandling. Vården pågick i flera år.

- Det är en speciell vård och behandling som grundar sig på en speciell filosofi. Man använder alla möjligheter hos patienten. Svårigheterna används som en motor i vårdprocessen. Ett ovanligt sätt att jobba som kan vara svårt för utomstående att förstå, säger mamman.

Under 2006 köpte landstinget vård av företaget för mellan 7-8 miljoner kronor. Knappt tio ungdomar fick behandling där. Att landstinget väljer andra lösningar i fortsättningen ska dock inte påverka Sisyphos framtid, då man tar emot barn och ungdomar från hela landet.

Den mamma tidningen talar med är oerhört tacksam för att dottern fick komma till Borlänge. Hon menar att behandlingen som ges kanske är "före sin tid". Hon säger att behandlingen tidvis var smärtsam och att hon då var skeptisk. Men förtroendet för verksamheten sviktade ändå inte. Dotterns behandling tog tid. Men gav varaktigt resultat.

- Jag är inte expert. Men jag kan tala utifrån min erfarenhet, säger mamman som inte förstår landstingets ställningstagande.

Mer läsning

Annons