Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkogårdsvandalerna slog åter till i helgen

/
  • Foto: Mattias Nääs
  • Vem äger duvorna? Efter helgens vandalisering på Norra Griftegården söks nu ägarna till nio duvor och en blomma som tagits bort från gravar på kyrkogården. Foto: Mattias Nääs

Annons

- Vi förstår ärligt inte vad det är som styr dem som ger sig på gravar. Vad kan någon ha för utbyte av detta? Thomas Norestrand, arbetsledare på Norra griftegården i Kvarnsveden undrar detta.

Norra griftegården hade länge varit förskonad från skadegörelse då vandaler under vintern slog till och utsatte flera gravar för åverkan. Bland annat rycktes kors upp och gravlyktor förstördes. Fröautomaten i minneslunden stals vid ett av vandalernas besök.

- Några gravar på nedre området har varit särskilt utsatta, konstaterar Thomas.

På lördagsmorgonen gjordes så upptäckten att vandalerna åter slagit till. Kors hade ryckts upp, duvor tagits bort från några gravstenar och gravlyktor förstörts. Korsen hittades i en hög i slänten upp mot minneslunden. Duvorna hade gärningsmännen kastat ifrån sig på ett annat ställe.

- Om någon upptäcker att de blivit av duvor eller annat från sina gravar skall de kontakta oss, säger Tomas Norestrand.

-I minneslunden hade det stora korset bänts ner och förstörts så grundligt att det måste ersättas med ett nytt.

- Den här gången verkar dom ha tagit god tid på sig, säger Thomas Norestrand som berättar att gärningsmännen använt sig av ett bevattningsrör som brutits loss för att förstöra det stora korset i aluminium. Det är med röret som ett slags hävarm som vandalerna kunnat bända ner korset.

I minneslunden var även den nya fröautomaten borta.

De anställda på kyrkogården är övertygade om att det är samma person eller personer som är skyldiga till vinterns skadegörelse. Efter vandalernas senaste framfart hittades en sjal, orange till färgen och märkt Jägermeister. Denna har också överlämnats till polisen.

- Det här är inte någon vanlig skadegörelse, då det gäller skadegörelse på en kyrkogård är det brott mot griftefriden och bedöms betydligt hårdare, påpekar Thomas Norestrand.

Mer läsning

Annons