Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krisen i dalavänstern – detta har hänt

Artikel 16 av 24
Vänsterpartiets dalakris
Visa alla artiklar

Beskedet från Vänsterpartiets distrikt i Dalarna om att vilja utesluta kommunalrådet Leif Lindström från partiet kom för många som en stor överraskning. När DT har försökt ta reda på vad som egentligen ligger bakom kravet på en uteslutning växer det också fram en bild av en spricka mellan distriktet och den stora Borlängeavledningen.
Konflikten i dalavänstern - detta har hänt:

Annons

Frida Holmgren anmäler Ohly

Tidigare partiordförande Lars Ohly blir i oktober polisanmäld för sexuella trakasserier. Anmälan kommer från Frida Holmgren, Söderbärke. Ohly medger att ”han varit lite för flirtig”. Utredningen läggs senare ner.

Medlemsmötet om rätt eller fel

I november bjöd Leif Lindström, kommunalråd i Borlänge, till medlemsmöte. En av punkterna: ”Avstängningen av Ohly från V-arrangemang. Rätt eller fel? ”. Medlemmar kritiserar Leif Lindström för att ifrågasätta en medlem som blivit utsatt för sexuella trakasserier. Debatten startar i sociala medier. Frida Holmgren får stöd av partiledningen i Dalarna.

Hoppar av uppdraget

I december lämnar Frida Holmgren uppdraget som vice ordförande för Vänsterpartiet i Dalarna, på grund av bristande stöd.

– Jag är otroligt besviken på ett fåtal i mitt parti, säger hon till DT.

Vill utesluta två medlemmar

Lördag 16 december: Vänsterpartiets dalastyrelse beslutar att begära uteslutning av två medlemmar, Leif Lindström, kommunalråd i Borlänge, och Christer Larsson, V-ordförande i Smedjebacken.

– Det här handlar om en situation som eskalerat över tid. Distriktet kände därför att man inte kunde hantera frågan genom att enbart föra samtal med de som är berörda, kommenterar ombudsman Xamuel Gonzalez.

Partistyrelsen ska nu besluta i frågan om uteslutning.

Leif Lindström.

Lindström får stöd

Dagen efter gör Leif Lindström ett öppet uttalande och möter även medier i Dalarna. Han är uppbackad av ledamöter i styrelsen i Borlänge. De riktar stark kritik mot partiledningen i länet för uteslutningsärendet. Beslutet bygger på mycket vaga grunder, anser Lindström. Ordförande Rikard Rudolfsson känner oro för demokratin i partiet.

- Organisationen har tappat kontrollen, säger Rudolfsson.

Tidigare dalaordföranden förklarar kritiken

Kvällen efter kommer brevet till alla medlemmar i länet från Dalaordföranden Patrik Liljeglöd och tre tidigare länsordföranden för Vänsterpartiet. De skriver att år av konflikter med Leif Lindström ligger bakom beslutet att ta upp uteslutningsärendet. Leif Lindström har bland annat agerat i informella nätverk utanför partiets arenor och skrivit illa om dem som personer, enligt V-ledarna som anser att Lindström har brutit mot partiets stadgar.

Berättar om år av konflikter med Leif Lindström

Cecilia Ronsten, tidigare ordförande för Vänsterpartiet Dalarna, berättar om år av konflikter med Leif Lindström. "Det var den värsta tiden i mitt liv" säger hon. Samtidigt vittnar flera vänsterpartister DT pratat med om utfrysning, utskällning och hätska bemötanden på Facebook om man hävdar en åsikt mot Leif Lindström.

Samtidigt menar Rikard Rudolfsson, ordförande för Vänsterpartiet i Borlänge, att de tidigare konflikterna inte motiverar en uteslutning av Leif Lindström.

Alla artiklar i
Vänsterpartiets dalakris
Annons