Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KRAV: Borlänge är störst och bäst i Sverige

/

Annons

Många storhushåll är anslutna till Borlänge kommuns gruppcertifiering. På KRAV säger de att enheterna är så många att de knappt kan räkna alla.

- Borlänge är störst i Sverige på flest antal anslutna enheter. Jag kan nästan inte räkna de. Det är nästan hela kommunen, säger Ewa Ellbrant som är affärsområdeschef på KRAV.

Varför Borlänge kommun är bäst i Sverige beror på att man tidigt tog steget att satsa på ekologisk mat i storhushållen och för kommunens eldsjälar.

- Det handlar mycket om engagemang, entusiasm och drivkraft hos personalen, säger Ewa Ellbrant.

Under 2004 deltog Borlänge kommun, Ludvika kommun och Smedjebackens kommun i ett pilotprojekt för att ta fram regler för KRAV:s gruppcertifiering inom restauranger och storhushåll. Från och med årsskiftet i år finns reglerna klara. Och fler kommuner i länet har anslutit sig till gruppcertifiering.

- Man är jätteduktiga i Dalarna. Dalakommunerna har varit väldigt drivande i miljöfrågor.

Att ha gruppcertifiering innebär att varje enhet inte behöver rapportera till KRAV utan, i detta fall, så gör kommunerna det. Något som spar mycket tid och pengar, enligt Emma Sundling som under våren skrivit en C-uppsats i ämnen. Gruppcertifiering innebär också att om en ansluten enhet ska ha ekologisk mjölk så måste alla anslutna enheter ha det.

Mer läsning

Annons