Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krafttag mot nedskräpning vid sopstationer: "Om den inte minskar leder det till kostnader på miljonbelopp"

Problemet med nedskräpning vid sopstationer är ett stort problem på flera platser i landet – bland annat i Falun och Borlänge. Projektet Ren Återvinning, som drivits under 2017, har dock gett en positiv effekt.

Annons
Problemet med nedskräpning vid sopstationer är ett stort problem  i bland annat Falun och Borlänge.

Förpacknings & Tidningsinsamlingen, FTI, har under en längre tid konstaterat att nedskräpning och dumpning av grovsopor sker i en allt större många på många återvinningsstationer i landet – detta trots att Sveriges hushåll generellt är bra på att återvinna.

De har därför under året drivit projektet Ren Återvinning tillsammans med en rad utvalda kommuner, bland annat Falun och Borlänge.

Syftet med projektet har varit att hitta metoder för att minska nedskräpningen – något som man nu anser sig ha lyckats med.

Ett exempel på de metoder som provats är utökad information i kommunerna. I Falun har dessutom olika typer av övervakning genomförts och utvalda stationer har även fått förbättrad belysning. I Borlänge har man genomfört återvinningsturnén Fågelmyra on Tour tillsammans med Borlänge energi.

– Projektet har varit mycket framgångsrikt och vi har fått insikt om vilka metoder som fungerar bra för att minska nedskräpningen. Om inte sopdumpningen minskar leder det till städkostnader på miljonbelopp vilket gör det svårt att bygga ut insamlingssystemet ytterligare, säger Ulla Krohn, projektledare på FTI, som konstaterar att responsen från de båda dalakommunerna varit positiv.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Mer läsning

Annons