Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kostnader för invandring redovisas inte

Annons

Efter valet i höstas har sverigedemokraterna tagit plats i Borlänges kommunfullmäktige. En av de första aktiviteterna från partiet var att begära en handlingsplan för den ökade invandringen till kommunen - och en kostnadskalkyl.

Nämnden för arbetsmarknad och vuxnas lärande konstaterar att det redan finns en handlingsplan, antagen i kommunfullmäktige i höstas. Kravet på en redovisning av kostnaderna avvisas av nämnden:

- Det är lika oväsentligt för den kommunala planeringen som att kartlägga vilka kostnader som härrör sig från till exempel inflyttade smålänningar, säger nämndens ordförande Pia-Lena Andersson (s).

- Det finns ingen anledning att dela upp kostnader utifrån ursprung för den kommunala planeringen.

När det gäller kostnaderna för invandringen ansvarar respektive verksamhet för att ta hänsyn till olika gruppers behov, i sin planering. Det konstaterar nämnden i sitt svar på motionen. Kommunen får också statlig ersättning för flyktingmottagandet. Dels en årlig grundersättning, dels en schablonersättning per mottagen flykting. Den statliga ersättningen ska täcka kommunens kostnader under 3,5 år.

2007 är grundersättningen 534 900 kronor. Schablonersättningen 178 300 för vuxna. För barn och äldre är den lägre. Nyligen har regeringen beslutat utreda flyktingmottagandet, bland annat se över finansieringen.

Mer läsning

Annons