Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen vill undvika konkurs för KFUM

Annons

Borlänge KFUM, med 2 200 medlemmar, är i akut ekonomisk kris. Som tidningen berättat tidigare står föreningen vid ruinens brant.

Föreningen har vänt sig till kommunen med en vädjan om en borgen på en halv miljon kronor och ett utökat driftbidrag.

Med dessa insatser bedömer KFUM att ekonomin ska komma i långsiktig balans.

Finansutskottet sade vid tisdagens sammanträde ja till den del som berör en kommunal borgen. Ulls Olsson (M) ville dock återremittera ärendet och Lena Reyier-Ingman (C) deltog inte i beslutet.

Innan saken är helt avgjord ska frågan upp vid ett extra sammanträde med kommunstyrelsen för att slutligt avgöras i kommunfullmäktige i slutet av månaden.

- Säger vi inte ja till borgen riskerar vi att försätta KFUM i konkurs, säger Nils Persson.

Och fortsätter:

- Det kan vi inte göra. I så fall måste vi vara beredda att ta över verksamheten. Det är bättre att KFUM driver den.

När det gäller frågan om utökat kommunalt bidrag ska den behandlas i kultur- och fritidsnämnden. Inledande överläggningar har skett. Bidraget är idag 123 000 kronor om året. En nivå på 300 000 diskuteras.

- Vi tittar på möjligheterna att öka driftstödet, säger Nils Persson.

En starkt bidragande orsak till Borlänge KFUM:s minst sagt bekymmersamma läge är ombyggnaden av KFUM-hallen som genomfördes 2008-2009, och som kostat stora pengar. Den har sedan starten 1994 gått med ett sammanlagt underskott på 1,1 miljoner kronor. Något som finansierats genom egna medel och lån.

KFUM har nekats ytterligare banklån med hänvisning till att budgeten även 2010 går med underskott. Föreningen har idag skatteskulder på 376 000 kronor.

Hoppet står nu till att kommunen ska rädda den anrika föreningen. Något som i alla fall Nils Persson deklarerar att han är beredd att göra:

- Vi kan inte låta KFUM gå i konkurs.

Fakta: Borlänge KFUM

Bildades 1933.

2 200 medlemmar.

Verksamheten består av dans, capoeira, skateboard, inlines, BMX, klättring, bordtennis, kvinnlig arbetsgrupp/syförening och RC Mini-Z bilar.

Mer läsning

Annons