Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen vill stoppa mc-klubb

Annons

Bulldogs MC bildades i Falun för några år sedan. När hyreskontraktet för lokalen på Ingarvets industriområde sades upp flyttade klubben till Borlänge. Där har Bulldogs sedan en tid tillbaka hyrt en lokal på Mästargatan, på Södra Backa industriområde.

Fastigheten ägs av ett företag med säte i Borlänge, som enligt egen utsago, hyrt ut den till klubben som verkstadslokal. För en tid sedan genomförde byggnadsnämnden, med stöd av polis, en inspektion i lokalerna. Då konstaterades att det bedrivs betydligt mer verksamhet där än enbart verkstad.

- Det är verkstad i en del av lokalen. Det andra ser ut som en nattklubb eller restaurang, säger en tjänsteman på Borlänge kommun.

Förslaget, som byggnadsnämnden inom kort tar ställning till, är att fastighetsägaren åläggs att upphöra med verksamheten, annars riskerar denne ett vite på en halv miljon kronor. Kravet riktas till fastighetsägaren, inte till klubben. Dessutom ska lokalerna återställas till verkstadslokal, annars blir det tal om ytterligare 200 000 kronor i vite.

I detaljplanen som gäller för området föreskrivs att det ska vara industri i byggnaden. Kommunen ser allvarligt på att lokalen byggts om till samlingslokal. När det gäller samlingslokaler finns en mängd krav när det gäller exempelvis utrymningsvägar och annat.

Klubben har inte öppet uttalat stöd för kriminella mc-gäng, men då medlemmar har kriminell bakgrund har polisen riktat intresse mot klubben. Vid mc-razzian i Dalarna och Gävleborg i december greps ett tiotal personer, med någon form av koppling till Borlängeklubben.

Fastighetsägaren som hyrt ut lokalen har varit i kontakt med kommunen och ifrågasatt varför det inte går att få tillstånd för klubblokal, samlingslokal.

- En fråga som kommer är att det kanske är diskriminering för att det är en mc-klubb? skriver fastighetsägaren i ett brev till byggnadsnämnden.

Mer läsning

Annons