Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen fokuserar på integrationen under 2011

Annons

Språket är nyckeln till integration. Arbete är nyckeln till språket. Så beskrev Mohamed Gure, i gårdagens tidning, hur integrationsproblematiken kan angripas

Torunn Ohlsson menar att utmaningen ligger i att möjliggöra att nyanlända kan ta plats i ett ganska högspecialiserat arbetsliv.

- Kommunen har mångfald och integration som fokusområde nästa år. Det handlar om samverkan över hela kommunen. Det pågår ett arbete som jag hoppas mycket på. Att samordna vägar till utbildning och praktikplatser för arbete. Det är mycket på gång och det är helt nödvändigt för att det här ska bli bra. Naturligtvis behöver vi involvera det privata näringslivet, säger Torunn Ohlsson.

När det gäller bostadsfrågan står det klart att trångboddhet inte är något ovanligt bland nyanlända i Borlänge.

- Det kommer stora familjer. Få bostäder i Sverige är byggda för stora familjer och det är inte problemfritt. Tunabyggen försöker bygga om lägenheter och se till att tillgodose behoven så gott det går. Vi har familjer med 8-10 barn och våra lägenheter är sällan större än fyra rum.

Bostadsbrist råder i Borlänge - samtidigt som allt fler kommer till Borlänge. Frågan är om trångboddheten blir ett allt större problem.

- När man kommer som asylsökande flyttar man ofta in hos anhöriga eller bekanta. Då har inte vi någon kontakt med dem. Det får vi när de får uppehållstillstånd. Då har de också personnummer och möjlighet att skriva egna kontrakt med Tunabyggen. Så man är nog mer trångbodd innan man kan få en egen lägenhet. Sedan är det säkert ingen optimal situation efter det heller, menar Torunn Ohlsson.

52 procent av de läsare som besvarat tidningens enkät inför valet anser att invandringen borde minska. 39 procent menar att det behövs mer resurser och fem procent har markerat svarsalternativet att integration inte är någon viktig fråga.

Fakta: Mottagna flyktingar 2006 - augusti 2010

Totalt: 1 597 personer (910 vuxna, 687 barn).

Av dessa är:

1 065 från Somalia.

425 från Irak.

Övriga är mindre grupper från Turkiet (kurder), Libanon, Serbien, Ryssland och statslösa.

Källa: Integrationsenheten.

Fakta: Invånare med utländsk bakgrund 2009

Finland: 1 768 personer.

Somalia: 1 380 personer.

Irak: 711 personer.

Turkiet: 709 personer.

Thailand: 206 personer.

Forna Jugoslavien: 202 personer.

Källa: Integrationsenheten.

Mer läsning

Annons