Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunalråd kräver plan för flyget

Annons

Vid överläggningar mellan de fem kommunalråden i tisdags lyfte Leif Lindström frågan om Dalaflyget. Enligt Lindström finns en samstämmig oro över utvecklingen vid Dala Airport.

-AB Dalaflyget har stora ekonomiska bekymmer och allt färre passagerare. Ingenting tyder i dag på att flygtrafiken till och från Dalarna har någon framtid baserad på ökat resande och sunda finanser, säger Lindström.

Leif Lindström kräver att Dalaflyget, som även omfattar Mora-Siljan flygplats, redovisar en plan för kommunstyrelsen den 15 mars.

-Ägarna, landstinget och kommunerna, subventionerar idag varje resa med cirka 600 kronor. De budgeterade flygintäkterna står för 6,3 procent av den totala omsättningen. Budgeterat underskott för år 2007 är 19,8 miljoner kronor, säger han.

Och menar att han som kommunalråd har svårt att se kommunanställda och Borlängebor i ögonen när han vet vad flyget kostar, och vilka behov som finns i de kommunala verksamheterna.

Lindström, som efter valet ingår i majoriteten i kommunen, har genom samarbetsavtalet som skrevs fria händer att agera i frågan om flyget.

Dalaflygets ordförande, Peter Hultqvist (s), förutsätter att det avtal ägarna ingått ska fortsätta att gälla fram till 2010. Det tillkom för att ge stabilitet och möjlighet till långsiktigt arbete.

Peter Hultqvist säger att ägarna ska få en fullständig redovisning av verksamheten, vad som görs och vilka bedömningarna är.

-Styrelsen jobbar hela tiden med åtgärder och rationaliseringar och för att bredda utbudet.

Han pekar på att 100-talet arbetstillfällen finns på, och i anslutning till, flygplatsen.

-Vi har fem rundturer till Stockholm varje dag, två till Göteborg, två till Malmö, Oslo tre gånger i veckan och i sommar charter till Bulgarien och Turkiet.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons