Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommande plusgrader inget hot för spåren i Bergebo: "Vi ska kunna hålla dem öppna"

Många längdskidåkare hittade till de nypreparerade spåren i Bergebo under fredagen. Och att man kommer kunna hålla dem öppna under kommande vecka, trots prognoser gällande plusgrader, tvivlar Hans Nygren inte ett dugg på.
– Vi ska kunna hålla spåren öppna, säger Hans.

Annons

TV: Se snöläget i Bergebo och hör vad några av skidåkarna tycker om spåren.

Flera kilometer långa längdskidsspår i Bergebo är sedan i torsdags preparerade och öppna för allmänheten. På marken ligger natursnö blandat med konstsnö tillverkad av anläggningens snökanoner. Och just konstsnön är någonting man tror ska kunna skydda spåren om väderprognosen för nästa vecka, innehållandes flera plusgrader, skulle bli verklighet.

LÄS MER: Fantastiska skidförhållanden på Granberget i Leksand

– Några plusgrader klarar kanonsnön av. Skulle det vara varmt i två veckor i sträck så blir det problem, men annars ska vi kunna hålla spåren öppna, säger Hans Nygren som är ansvarig för snötillverkningen i Bergebo.

Hans Nygren är ytterst ansvarig för snökanonerna.

Att många har väntat på att få stå på längdskidorna råder det ingen tvekan om. Redan på premiärdagen hittade flertalet skidentusiaster till spåren och under fredagen var läget oförändrat. Flera bilar på parkeringen och många längdskidåkare i spåren vittnade om en efterlängtad spåröppning. Några som hittade dit var Jacob Lindström och Maria Lindström som gjorde 14 kilometer innan lunch.

LÄS MER: Första staktävlingen någonsin arrangeras på Orsa Grönklitt

– Det har ju kommit mycket snö på sista tiden och de har gjort ett förträffligt jobb med att få till skidspåren, säger Maria som tillsammans med Jacob hunnit med ett par vändor i Gyllbergen innan turen i Bergebo.

Jacob och Maria Lindström gjorde 14 kilometer i spåren under fredagen.

Totalt har man kunnat spåra och preparera 13 kilometer längdspår uppdelat i två sträckor med 7 kilometer flack åkning, respektive en 6 kilometer lång slinga med lite fler backar. Och att snön kommit tidigt i år, vilket är anledningen till den tidiga skidpremiären, tycks sprida stor glädje bland åkarna.

LÄS MER: Emil och Anna i nya färger: "Det är en klassisk skidklubb"

– För en skidälskare så är det underbart att snön har kommit så tidigt. Det här har vi ju väntat på, säger en leende Maria Lindström.

Det var många skidåkare på plats i Bergebo under fredagsförmiddagen.

Går man bakåt i tiden och kollar på när spåren varit åkbara tidigare år så menar Hans Nygren att snöläget är betydligt mycket bättre än på åtminstone de två senaste åren.

LÄS MER: Rekordtidig längdskidspremiär i Gyllbergen: "Har kommit cirka 60 cm snö"

– Det kan vara ännu längre också, men det kommer jag inte riktigt ihåg. Under de två senaste vintrarna har vi kunnat komma igång i mitten av december, så det är en stor skillnad nu, säger Hans.

13 kilometer långa längdskidsspår är färdigpreparerade.

Han själv har inte hunnit prova de nylagda spåren än, men med tre Vasalopp i benen och en passion för åkningen lär det inte dröja alltför länge förrän han själv spänner fast skidorna under fötterna. Om snötillverkningen går som den ska, det vill säga.

LÄS MER: Därför kostar ett spårkort 2000 kronor

– Vi får se när det blir en premiärtur. Men föret, som det är nu, är perfekt, så vi får se. Jag måste ta hänsyn till det här med snökanonerna i första hand, säger Hans.

Mer läsning