Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Knivmordet på Hagalund: "Vem var den fjärde personen?" – rättegången inleddes i dag

Den flera dagar långa rättegången mot den 22-åring som åtalas misstänkt för att i somras ha mördat en 27-årig man inleddes under måndagen i Falu tingsrätt. Även en 25-årig kvinna åtalas för medhjälp till mordet då hon bland annat kört bilen som transporterade den åtalade 22-åringen från platsen.

Annons

De båda åtalade personerna, den 22-åriga mannen och den 25-åriga kvinnan, hördes under måndagens rättegång. Och en fråga som ständigt återkom från åklagaren Gun-Britt Ströms håll var vem den fjärde personen som på flera sätt varit inblandad i händelserna är.

– Han är en bekant, men jag minns inte hans namn, säger den åtalade 22-åringen.

Läs också: En person hittad död i centrala Borlänge

Klockan 00.27 den 23 juli rullade en svart Volvo in på Wallingatan i Borlänge. Den tycks tillhöra den åtalade kvinnan och någon minut senare syns de båda åtalade personerna gå längs Stationsgatan. Det genom bilder tagna från övervakningskamerorna som sitter intill bankomaterna på gatan. Bara en stund senare kommer de båda tillbaka. Men de är inte ensamma.

– Vi träffade på min bekanta på Stationsgatan vid busshållplatserna. Han var med någon okänd person som jag aldrig har träffat tidigare, säger den åtalade mannen som inte vill uppge något namn för sin bekanta.

Det visade sig att den, för mannen okände, personen var den misstänkt mördade 27-åringen. Och snart lämnar alla fyra platsen tillsammans i en svart Volvo. De åker till en adress på Röda Vägen. Varför de två andra personerna, utöver den åtalade mannen och kvinnan, följer med i bilen är dock inte helt uppdagat.

– Jag minns inte varför. Jag frågade inte, säger den 25-åriga kvinnan.

Enligt 22-åringen handlar det om hur han ska sälja narkotika till 27-åringen. Att den fjärde, fortfarande oidentifierade, manliga, personen, är med i bilen klarnar dock aldrig under rättegångens första dag, men han uppges närvara under hela nästkommande händelseförlopp.

Det hinner aldrig bli någon narkotikaaffär då ingen har tillgång till nycklarna som leder in genom portdörren. I stället krossas glaset till dörren av den åtalade 22-åringen, i vad som uppges vara ett försök till att komma in, men samtliga förblir utanför huset då de inte lyckas ta sig in. I stället återgår de snart till platsen där bilen parkerats och det är här den kniv som utdelar fyra stick på 27-åringens kropp, samtliga på vänster sida och två stycken på bröstkorgen, dras av 22-åringen.

– Jag tog upp min kniv och gjorde stickrörelser för at mota bort honom. Jag ville absolut inte skada honom, utan tänkte bara göra det som en markering, säger 22-åringen som menar att han trodde att 27-åringen var hotfull, bar vapen och hotade honom till livet.

Ambulans tillkallades till korsningen vid Tägtvägen och Röda Vägen i Borlänge kl. 01.26 natten den 23 juli 2016. Anledningen var flera samtal från personer som uppgetts ha sett en kraftigt berusad, eller sjuk, man liggandes på platsen. När sjukvårdspersonalen kom fram till platsen gjordes försök till återupplivning, men den 27-årige mannens liv gick inte att rädda.

Åklagaren: När förstod du att mannen var död?

– När jag kollade bakåt innan vi åkte iväg från platsen med bilen såg jag att han låg ner på gatan, helt stilla, säger 22-åringen som uppger att kvinnan körde bilen och att den fjärde mannen följde med i bilen bort från platsen.

Åklagaren: Gick du inte dit och kollade?

– Jag drog slutsatsen att något av sticken kanske hade träffat och att han kanske var död, säger 22-åringen.

De båda åtalade nekar till brott. 22-åringen menar att det handlar om ett agerande i nödvärn och 25-åringen hävdar att hon aldrig såg kniven och först fick reda på vad som faktiskt hänt i efterhand.

Läs också: 22-åring misstänks för mord i Borlänge – rättegången inleds i Falu tingsrätt

Mer läsning

Annons