Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Knarkhärvan i Borlänge – i dag kommer domen

Åtta män förväntas i dag få sin dom i det så kallade knarkmålet. Fyra av männen, som åklagare Kristofer Magnusson menat ingått i ett nätverk står åtalade för grova brott, medan de resterande fyra männen endast står åtalade för ringa narkotikabrott, narkotikabrott av normalgraden eller medhjälp till narkotikabrott

Annons

Enligt åklagaren innehåller narkotikanätverket en huvudman från Borlänge, en leverantör från Nacka och två personer som hjälpt till att sälja och distribuera drogerna inom Borlänge kommuns gränser.

Narkotikan har i huvudsak varit amfetamin och olika tabletter. I polisens förundersökning finns telefonavlyssningar, filmer, bilder och beslag som allt sammantaget ska peka mot dessa männens skuld, enligt åklagaren.

LÄS MER: Gömde okända tabletter i vännens stuga – alla förnekar knarkhärvan i Borlänge

53-åring från Nacka

Leverantören, 53 år boendes i Nacka.

Polisen har dokumenterat “Leverantörens” resor från Nacka till Borlänge vid upprepade tillfällen. Vid varje tillfälle har han mött upp med målets den person som åklagaren benämner som “Huvudman”. Dessa resor ska han, enligt åklagaren, ha gjort för att leverera narkotika till “Huvudmannen”.

“Leverantören” förnekar all inblandning i ett narkotikanätverk. Han medger att han känner “Huvudmannen”, men att det endast är en vanlig vänskap.

LÄS MER: Misstänkta i knarkhärvan gömde amfetamin i kaffepulver

Huvudmannen, 54 år boendes i Borlänge.

Huvudmannens, en familjefar boendes i Borlänge, roll i detta så kallade narkotikanätverk ska, enligt åklagaren, vara att han koordinerat distributionen. Efter varje möte mellan “Huvudmannen” och “Leverantören” har den 54-årige Borlängebon kontaktat de som åklagaren hävdar är distributörer. Detta har han då gjort för att överlåta försäljningen av narkotikan till dessa personer.

“Huvudmannen” förnekar att ha varit koordinator i ett narkotikanätverk. Han medger att han känner 29-åringen, 54-åringen och Leverantören, men förnekar att dessa kontakter haft något med narkotika att göra.

54-åringen och 29-åringen, boendes i Borlänge och Säter.

Dessa två män är de som i huvudsak, enligt åklagaren, ska ha sålt den levererade narkotikan. Detta stödjer åklagare Kristofer Magnusson på telefonavlyssningen och de filmer och bilder som tagit samt de beslag som polisen gjort, kopplat till de båda männen, under sin utredning.

29-åringen och 54-åringen förnekar nätverket och all inblandning i detsamma.

Fakta: De åtta åtalade männen

“Huvudmannen”, 54 år, Borlänge. Grovt narkotikabrott, narkotikabrott, vapenbrott, ringa narkotikabrott.

29-åringen, Säter. Grovt narkotikabrott, narkotikabrott, försök till narkotikabrott.

54-åringen, Borlänge. Narkotikabrott, försök till narkotikabrott, vapenbrott, brott mot kameraövervakningslagen, ringa narkotikabrott.

“Leverantören”, 53 år, Nacka. Grovt narkotikabrott.

Man, 63 år, Borlänge. Narkotikabrott, ringa narkotikabrott.

Man 46 år, Borlänge. Ringa narkotikabrott.

Man 39 år, Falun. Narkotikabrott.

Man, 30 år, Falun. Medhjälp till narkotikabrott.

Mer läsning