Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jens Runnberg: S framtidsnamn vill försämra den dåliga valfriheten i Borlänge

Annons
Christian Kaddik (S) tycker att massan är överordnad individen när välfärden tillhandahålls.

Det är en intressant politisk säsong som råder just nu.

Partierna har spikat sina valsedlar. Unga entusiaster en bit ned på listorna gör nu vad de kan för att läsa av hur de bör profilera sig för att få uppskattande omdömen av sin lokala partiledning (och därmed plats vid köttgrytorna när uppdragen fördelas).

Så vad för nästa generation till torgs i Dalarnas starkaste politiska maktinstitution - arbetarekommunen i Borlänge? Hur ser deras politiska idealsamhälle ut?

Jo, de sjunger intensivt på den halvt ironiska popsången Doktor Kosmos skrev för snart två decennier sedan: Stoppa valfriheten!

Tio signatärer går till storms (DD 190329) mot tre företeelser i samhället som de vill bekämpa: Valfrihet, individualism och ojämlikhet.

De tecknar en svart bild där föräldrar, när barnen "tar sina första stapplande steg mot grindarna på förskolan", kan ha valt denna förskola till sitt barn alldeles själva och inte tilldelats en av kommunen.

Den nya generationen S-politiker vill motverka en ordning med individuella val eftersom "att vi ser mer till individer än till massan skapar splittringar i vårt samhälle."

Att ingen ska få välja förskola, skola, vårdgivare eller omsorgsgivare när de blir gamla skulle alltså enligt dessa politiker göra splittringen mindre. Visionen för framtiden är uttalat monopolistisk. Kommunalt monopol är fint och bra.

På bruksorter vill S stöpa alla i samma form. Ingen ska sticka upp. Kollektivism och utslätning ska råda. Makten ska utforma samhällsservicen - individernas inflytande ska minska.

Jag känner igen idealen från Avesta där toppsossen Susanne Berger i fullmäktige häromåret deklarerade att "I vårt parti är vi jättestolta över att vi inte infört valfrihet".

Tarek Malak (S) är emot att föräldrar ska kunna välja vilken förskola deras barn ska gå i och anser att friheten i Borlänge ökar om föräldrars valfrihet tas bort.

Men om valfrihet och individualism vore grasserande samhällsproblem skulle Borlänge redan vara ett kommunalt paradis.

I Almegas senaste mätning (som har några år på nacken) rankades Borlänge på plats 290 av 290 kommuner. Det blir nog svårt att pressa ned valfriheten i Borlänge särskilt mycket lägre, men bland de yngre framtidsnamnen i S finns denna uttalade ambition!

Det troliga är att S i Borlänge, som i flera andra fall, inte vill göra något åt att kommunen hamnar i botten i nationella mätningar, alternativt att S inofficiellt vänder upp och ned på listan och njuter av sin placering.

Som jag tidigare konstaterat beror S fientlighet mot självbestämmande för vanligt folk på tre ideologiska utgångspunkter för S-politiker:

1. Makten. När folk får välja själva kan de välja bort verksamheter som leds av chefer som S utsett. De kan då välja bort enheter med köer eller det de anser är en dålig verksamhet som inte passar dem. Genom att själva ha åsikter om det kommunen erbjuder och välja i enlighet med vad de själva tycker visar folk en brist på solidaritet med systemet.

2. Självbilden. I S samhällsberättelse så är det S-politiker som tillhandahåller välfärden som sådan. Välfärd är inte en rättighet för folk att enskilt förfoga över utan något som S-politiker delar ut till en tacksam befolkning.

3. Människosynen. Folk kan inte välja själva. Folk förstår inte vad som är bäst för dem. Vad som är bäst för individer är för övrigt ointressant. Massan är överordnad.

Ahmed Bari (S) slår larm om den galopperande individualismen i Borlänge.

Så ser en kollektivistisk ideologi ut. Och S framtidsnamn vill att det ska bli ännu värre i Borlänge.

Samtidigt påstår den här grupperingen politiker att genom att ta bort valfrihet ökar friheten i Borlänge. Det är inte utan att tankarna går till det språkbruk George Orwell beskrev i sin roman 1984:

Nyspråk.

Mer läsning

Annons