Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Järnframställning och smide vid Geologins dag

/
  • Hammaren, städet och hässjan är en smeds bästa vänner. Så också Carina Nolåkers.  Foto: Jonatan Svedgård
  • Svarte Sören visade på ett lättfattligt och pedagogiskt sätt hur myrmalm i några processteg förvandlas till smidbart stål.  Foto: Jonatan Svedgård
  • Smeden Carina Nolåkers visar hur en vägglampett skapas. Emil Gunneriusson och Victor Norman ser intresserat på.  Foto: Jonatan Svedgård

Annons

Åtskilliga Borlängebor och andra passade på lördagen på att besöka Geologiska muséet för att delta i geologins dag. Något som innebar att man förutom att bese museets imponerade sten- och mineralsamling också kunde vaska guld, gå tipspromenad, bli guidad i Stenparken eller kanske med egna ögon se hur myrmalm i några steg förvandlas till smidbart stål.

För detta ändamål hade Svarte Sören från Mockfjärd kallats in och det han inte vet om myrmalmsframställning är inte värt att veta.

- Först ska malmen grävas upp och torkas. Därefter rostas den i 700 grader så ett magnetiskt järnpulver bildas. Järnpulvret blandas sedan med kol i en blästerkruka och bildar en s k järnlupp. Ur den ska man sedan smida ur slagg- och kolrester och till sist har man då fått ett färdigt och smidbart stål, berättar Svarte Sören.

Det färdiga stålet han får fram lämnar han snabbt vidare till smeden Carina Nolåkers som med hjälp av hässja, glöd, städ och smideshammare formar det till en vägglampett.

- Det är jättekul att vara med här och visa vad man kan, menar Carina mellan hammarslagen.

Bland de begeistrade åhörarna fanns grabbarna Emil Gunneriusson och Victor Norman som bägge imponerades av såväl järnframställningen och smidet som geologi i största allmänhet.

- Att smida ser jättespännande ut och så är det rätt häftigt med stenar också. jag blir lite sugen på att vara ute och leta sten själv, menar Emil och bekräftar därmed det ökande intresset för geologi.

- Det har varit ganska mycket folk här idag och vi har även knutit en del nya medlemmar till föreningen så visst är folk intresserade, berättade Tony Garcia från Tunabygdens geologiska förening, som driver muséet, avslutningsvis.

Mer läsning

Annons