Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Idrottsläraren laddar för extremloppet Beat the mountain i Borlänge

Med hinder från Gladiatorerna och 500 meters höjdskillnad har idrottsläraren Tobias Olsson Berglind skapat ett extremlopp utöver det vanliga.
"Min vision är att skapa ett evenemang som folk ska tycka är kul att komma tillbaka till och kul att titta på", säger han.

Annons

Tobias Olsson Berglind säger att han själv snöat in på extremlopp sedan han deltog i Tough Viking i Stockholm 2014. När han tränade löpning i en slalombacke kom han på att det skulle kunna gå att kombinera backlopp med hinderbana.

Förra året arrangerade han det allra första loppet som fick namnet Beat the mountain (=besegra berget) vid Nybroberget i Borlänge. Cirka 200 deltog och loppet drog massor av publik.

– Det gick bra, även om det var några småmissar. I år har vi till exempel många fler funktionärer, vägvisare och vätskekontroller.

När det inte fanns något extremlopp som sprangs i backe så skapade idrottsläraren Tobias Olsson Berglind ett eget, Beat the mountain.

Även om fler har anmält sig i år är det inte att växa som är Tobias främsta mål.

– Nej, jag vill hellre ha 250 som kommer tillbaka varje år än att det ska bli så stort som möjligt.

Nytt för i år är bland annat några hinder som han köpt från tv-programmet Gladiatorerna, som vippbrädor och rullband. Andra hinder är att bära tungt, hänga i lianer, gå armgång och ta sig igenom en å.

– Jag har själv provat det och det är riktigt drygt men fantastiskt kul, säger arrangören.

Tobias har köpt in hinder från tv-programmet Gladiatorerna, bland annat de här vippbrädorna.

Loppet är 13 kilometer långt, antalet hinder 14 och höjdskillnaden 500 meter. De snabbaste förra året klarade av det på timme och tio minuter, respektive en timme och 18 minuter.

– Det var en kille och en tjej från Stockholm som kommer tillbaka i år och det tycker jag är jättekul. Men loppet är inte bara för elitidrottare utan passar även motionärer.

Vad händer om man inte klarar ett hinder?

– Då får man ett litet straff som tio burpes eller tio armhävningar. Målet är att alla ska klara av loppet.

Start och mål sker vid klubbstugan i Nybro. Första start går 10.30 på lördag och det går att anmäla sig på plats.

Mer läsning