Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hultqvist oroad över ny transportmyndighet

Annons

- Den kritik jag tidigare riktat vidhåller jag. Sjöfarten, luftfarten, vägtrafiken och järnvägen har så vitt skilda regelverk och förutsättningar att mycket litet finns att vinna på en sammanslagning, säger han.

Peter Hultqvist tror att det tar cirka fem år att bygga upp en ny myndighet som fungerar. Hans uppfattning är att regeringen gör det här eftersom man tidigare låst sig för att det ska ske en sammanslagning. Under den förra mandatperioden sa högeralliansens partier att de ville slå samman. Nu ska detta fullföljas även om argumenten för det är svaga. I praktiken blir det en sammanslagning för dess egen skull.

- De här verksamheterna har en bra kvalitet och fungerar redan på ett bra sätt. Ska man skapa ett vakuum i så fina och bra verksamheter som redan fungerar? undrar riksdagsledamoten.

Den andra aspekten innebär att den stora omorganisation som ska ske kan leda till kompetensbortfall. Risken finns att personal slutar.

- Det vi nu måste göra som kommun och län är att hävda kvaliteten i verksamheten men också lokaliseringarna till Borlänge. En ny inspektionsmyndighet får inte innebära att vi förlorar arbetstillfällen i Borlänge. Det här är ingen liten fråga av marginell betydelse, säger Peter Hultqvist.

I torsdags beslutade regeringen att tillsätta en utredning vars uppgift blir att förbereda bildandet av den nya myndigheten. Peter Hultqvist tycker att de som utreder ska tänka på vilka konsekvenserna blir, att det här handlar om mer än att bara slå ihop verksamheter.

- Det jag kan göra för min del, när riksdagen öppnar igen, är att starta en interpellationsdebatt som handlar om kvalitetsfrågor men också om Borlänges framtida roll. Det är väldigt viktig att regeringen får känna ett tryck nu.

Mer läsning

Annons