Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

HSB skjuter på centrumbygge

/

Annons

HSB Dalarna skjuter på byggplanerna för den så kallade "brända tomten" i hörnet Målaregatan-Sveagatan.

För över tio år sedan brann affärslokaler och bostäder ned. En del av huset, där Lindés guld ligger, kunde räddas och i stort sett återställas.

HSB, som äger fastigheten, har planerat att riva den del som återstår och uppföra ett nytt hus. Som i bottenplan består av 650 kvadratmeter affärslokaler. Ovanpå detta 14-16 lägenheter, i form av bostadsrätter. I ett källarplan parkeringsplatser. Investeringskostnaden beräknades till 60 miljoner kronor, när byggplanerna presenterades för två år sedan.

Idag konstaterar Leif Jonsson att bygget blir alldels för dyrt för att spaden ska kunna sättas i jorden. Anledningen är att det blivit dyrare att bygga. Kostnaderna har skenat. Tanken var från början att starta bygget i år.

- Det kommer inte igång nästa år, Tidigast 2009, är Leif Jonssons bedömning.

Peter Hultqvist (s), ordförande i näringslivs- och planutskottet, är informerad om situationen. Han säger att HSB-bygget i sig inte är en del i den stora centrumsatsningen, även om det nämnts i samband med denna.

Han är angelägen om att det ska byggas på tomten.

- En jätteviktig bit. Det ser inte bra ut idag. Bygget skulle bidra mycket till att förbättra stadsbilden och lägenheterna skulle vara mycket attraktiva.

Peter Hultqvist, som även är ledamot i HSB Dalarnas styrelse, menar att loppet inte är kört.

- Vi får se om vi kan hitta någon annan väg. Om andra mått och steg vidtas, så att projektet kan komma igång.

Mer läsning

Annons