Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Hönsnät" inget politiskt beslut

/
  • BT i förra veckan. Näten i centrum väcker en hel del reaktioner bland läsarna. Även bland kommunens politiker.
  • Inomhus. Shivan Khalaf på restaurang Luna tänker ta bort hönsnätet runt uteserveringen och bara servera och tillåta alkohol inomhus i fortsättningen.

Annons

Socialnämndens ordförande Kristina Svensson (s) kände inte till att flera krogar satt upp nät på uteserveringarna i centrum. Efter att tidningen skrivit om näten har det blivit en hel del debatt.

Många läsare reagerar. För Kristina Svensson kom det som en överraskning att uteserveringar inhägnas på det här viset. Hon har diskuterat saken med kommunalrådet Nils Persson (s).

- Vi var lika ovetande båda två. Vi har som politiker inte alls varit involverade i detta, säger Svensson.

Krögarföreningen har tidigare riktat kritik mot den hårdare tillämpningen av alkohollagen i Borlänge, som är verklighet efter Liljan-domen i kammarrätten förra året. För att slippa ha stadigvarande personal på uteserveringen så fort någon där förtär alkohol, godtar kommunen att uteserveringen inhägnas. Något som medfört att flera krogar satt upp "hönsnät".

Från byggnadsnämndens sida är man inte alls glad åt detta. Nämnden har agerat och påtalat för polisen att utformningen inte överensstämmer med tillståndet. Enligt socialförvaltningen har nätförslaget kommit från en del krögare, och förvaltningen godtar en sådan lösning. För krögaren blir det billigare än att ha personal avdelad för utetjänstgöring.

Inhägnaden förhindrar langning. Men sedan nät kommit upp har reaktionerna inte låtet vänta på sig.

- Byggnadsnämnden tycker inte att det här är vackert. Det tycker inte jag heller. Mer finns inte att säga, säger kommunalrådet Nils Persson.

Mer läsning

Annons