Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högskolan och företag i samarbete

Annons

På senaste styrelsemötet beslöts att ge stöd till projekt mellan institutionen för materialteknik, Högskolan Dalarna och företagen Gävle Galvan Varmförzinkning AB och Läsk och Ölteknik AB i Borlänge.

Borlängeföretaget arbetar med installation, service och försäljning av serveringssystem. Men även egen tillverkning i Ornäs, framför allt i rostfritt stål. Stålpriserna har stigit vilket fött tanken på att använda höghållfasta stål i läsktornen. Projektet ska visa om det är möjligt att tillverka läsktorn i ett färgat rostfritt material. Sedan ska Högskolan tillsammans med bryggerier, konstruktörer och utvecklare av nya formningstekniker, försöka utveckla ny design på serveringssystem.

Då materialet troligen kan missfärgas vid svetsning, ska det istället limmas. Här kommer Hydroformning Design Light in i bilden. Avsikten är att också prova hydroformning för att se vad som är möjligt med den tekniken.

En prototyp på läsktorn ska visas upp. Därefter är det upp till branschen att ge sitt betyg. På exempelvis ett Coca Cola-rött läsktorn. Projektet är ett samarbete mellan Läsk och Ölteknik AB, Hydroformning Design Light AB, Outokumpu, Sandvik och Högskolan Dalarna.

Mer läsning

Annons