Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Helt nya produkter på gång från KP

/
  • Trä har partiklar i sig starkare än kevlar berättar Daniel Söderberg från KTH
  • Dalaskogarna kan få en ny framtid i Kvarnsveden efter stängningen av PM 11:an
  • Miljöskälen talar för trä framför oljebaserade produkter
  • Mikko Jokio vill skapa en entreprenörskultur på bruket
  • Bioplaster, biostål... nu flödar fantasin ganska fritt på Kvarnsveden bruk efter fyra workshops om framtiden
  • Nu går Kvarnsveden ihop med forskarvärlden och inom två år hoppas man på helt nya skogsbaserade produkter från bruket
  • Framtidens armeringsjärn?

Kan nya material byggda på träfiberns minsta beståndsdelar, mikrofibriller, bli framtiden för Stora Enso Kvarnsveden bruk?
Om två år vet vi.
Nu har Kvarnsvedens medarbetare klivit in i framtidsarbetet att göra något mer än papper av våra växande skogar.

Annons

Forskarna på bland annat KTH och Innventia är redan övertygade om att det går att bygga helt nya material som kan ersätta exempelvis dagens oljebaserade plaster.

– Att göra det småskaligt och ta fram några kilo är en sak, ska det göras industriellt och bli kommersiellt behövs växande skogar och ett bruk. Material byggda med mikrofibriller från skogarna skulle bli starkare än kevlar, säger Daniel Söderberg fån KTH.

Kevlar är fem gånger starkare än stål i samma vikt. Kevlar används till allt från skyddshandskar, skyddsvästar till slangar i bildäck och kompositer i flygplan.

Stora Enso Kvarnsveden vill stärka brukets förutsättningar för framtiden och har bjudit in nationella och internationella aktörer till diskussion och kreativa innovationsmöten tillsammans med brukets personal.

– Vårt mål är att hitta ett snabbare och effektivare sätt att skapa nya banbrytande produkter som kan produceras vid bruket i Kvarnsveden. Efter PM 11 nedläggning har vi möjligheter att använda våra tillgångar för någonting helt nytt. Vi är övertygade om att vi genom att arbeta med en öppen innovationsprocess kan komma i kontakt med företag och personer som vi annars inte hade träffat, säger Mikko Jokio, vd Stora Enso Kvarnsveden.

Projekt påbörjades i januari 2015 och DT träffar Mikko Jokio och Daniel Söderberg under den fjärde workshopen där deltagare från Stora Enso Kvarnsveden och Fors, Mönchengladbach Support Centre, Karlstad Research Centre, KTH, Innventia, Teknikdalen i Borlänge och Ideon i Lund medverkade.

– Det är viktigt för oss att visa och uppmärksamma det nytänkande och den energi som finns i organisationen. Vi vill ge alla våra anställda ett tillfälle att växa genom nya tankesätt och engagemang. Genom att bredda vårt befintliga nätverk och inspireras av nya grupper och partners tror vi att vi kan skapa en mer entreprenörskultur som vi tror stärker Kvarnsvedens marknadsposition i framtiden, säger Mikko Jokio.

Kvarnsvedens innovationsförmåga är känd. Det exklusiva SC-papperet , mirakelpappret Prima press, har ännu ingen konkurrent lyckats komma i närheten av.

– Under 2014 tog brukets 530 medarbetare fram tre nya tryckpappersprodukter. Men nu vill vi göra något för framtidens tillväxt och inte bara begränsa oss till tryckpapper. Det går att göra så mycket mer av våra växande träd. Vi har en fungerande och effektiv logistik och utrymme.

– Vi på KTH har berättat vad vi forskat fram inom biobaserade ersättningsmaterial och nya avancerade material, berättar Daniel Söderberg som berättar att man inom exempelvis Wallenberg Wood Center sedan 2007 forskart i nya material av skogen efter Wallenbergsstiftelsens stöd så Sverige befinner sig i forskningstäten

Film, barriärer, bioplaster... nu flödar tankarna fritt på Kvarnsveden bruk

– Vi pratar inte om tio år, inte om fem utan om nya produkter från Kvarnsveden inom kanske redan två år, hoppas Mikko Jokio.

– Och miljöproblematiken talar för oss, träbaserade produkter är inte bara återvinningsbara utan också biologiskt nedbrytbara av naturen själv, säger Daniel Söderberg.

Mer läsning

Annons