Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hela allén ska fällas

/

Annons

Allfarsvägens alléträd har inventerats och besiktigats och Borlänge Energi har dragit slutsatsen att träden måste bort. De är i mycket dåligt skick.

För Borlänge Energi är det en stor investering och fällning och nyplantering ska ske i tre etapper under de kommande åren. Den första etappen planeras ske i år och omfattar 57 träd.

- De nya träden ska planteras på ungefär samma ställen. Några förskjuts, vi får anpassa oss till vatten- och elledningar. Göra det bästa möjliga för de nya träden, berättar Helen Olsson, Borlänge Energi.

Sören Nyström, miljökontoret, tycker att det är väldigt tråkigt att träden måste fällas. Men något annat finns inte att göra. För att en allé ska få fällas måste länsstyrelsen ge ett godkännande. Alléer omfattas av biotopskyddet, som regleras i miljöbalken.

- Här finns inte direkt några biologiska värden. Men upplevelsevärden. Det är en magnifik upplevelse att färdas här. Det blir en fruktansvärt stor förändring, säger Sören Nyström.

I nästa vecka hålls ett informationsmöte om allén. Något Nyström tycker är nödvändigt.

- Det här är så stort att det är viktigt att folk vet om det på förhand. Annars blir det en chock.

Poppeln har inte särskilt lång livslängd i sådana här sammanhang och de träd som nyplanteras blir av olika sorter. Bland annat häggmispel, i den första etappen, närmast järnvägen. Helen Olsson konstaterar att det handlar om hundratals träd. Någon poppel återplanteras inte.

- Det blir en blandallé.

Mer läsning

Annons