Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är isbanorna som spolas i Borlänge i vinter

Allt färre isbanor spolas i Borlänge kommun. Men nästa vinter kan det bli fler. Kommunen överväger att installera återströmningsskydd vid vissa banor. Då kan även de spolas.

Annons

Färre isbanor spolas i Borlänge kommande vinter. Under förra vintern handlade det om 20-talet banor, och vintern innan dess ett 30-tal.

I vinter blir det 14.

Fritidsnämnden har ställt sig bakom isbaneprogrammet, som visar var det ska spolas. Det är skolorna som genomgående prioriteras.

– Det här är en het fråga. Det är många frågor och önskemål, konstaterar Ola Brossberg (S), ordförande i fritidsnämnden.

Här är isbanorna som spolas vintern 2016-2017. Troligen tillkommer Forssaängskolan om det går att lösa praktiskt.

Målet när isbaneprogrammet klubbades i fritidsnämnden var att få en så bra geografisk spridning som möjligt och att skolorna ska kunna bedriva skolverksamhet på isbanorna dagtid.

Att allt färre isbanor spolas beror på två faktorer.

Fritidsnämnden pekar på föreskrifter från Livsmedelsverket med krav på återströmningsskydd, så att risken för föroreningar av dricksvattnet minimeras.

Den ekonomiska situationen för fritidsnämnden är också av betydelse.

Spolningen av isbanor kommer att till stor del att ske med spolbil, en tjänst som kommunen köper från extern entreprenör.

– Till nästa vinter ska vi försöka se om vi kan sätta återströmningsskydd på 2-4 platser där vi kan få det spolat av ideella krafter, säger Ola Brossberg,

Även Sportfältet spolas, när vädret så tillåter. Ishallen och Runn är andra alternativ.

Mats Carlsson, fritidsenheten, konstaterar att det trots neddragningen ändå finns förhållandevis många isbanor, jämfört med många andra kommuner.

Ishallen, Tunet och sportfältet blir det också is på.

– Vi har även Ösjön och Runn. Så det är ganska mycket is när vädret tillåter, säger Mats Carlsson.

– Men visst ät det tråkigt för banorna som ligger ute i bostadsområden. Man kan förstå att de gärna vill ha det spolat och det är tråkigt när det försvinner. Men så här ser det ut. Det är beslut från Livsmedelsverket.

Mer läsning

Annons