Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handläggare på Arbetsförmedlingen hotades via telefon – nu döms en man för hotet

En man från Borlänge hotade sin handläggare på Arbetsförmedlingen. I ett telefonsamtal sade mannen att kvinnan och Arbetsförmedlingen skulle straffas.
Nu döms han för hot mot tjänsteman. Mannen förnekar brott.

Annons

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Dina gamla vinylskivor kan vara värda tusenlappar – här är 16 skivor du vill hitta i förrådet

Snöskottning på tak: Här är dundertabben som kan göra ett stort hål i din plånbok

Här är PRO-matkassen billigast och dyrast – se hela listan på butiker i Dalarna

SÅ KÖPER DU PLUS

En man från Borlänge har dömts för att ha hotat sin handläggare på Arbetsförmedlingen. Hotet uttalades via telefon. Mannen förnekar brott.  OBS: Bilden är tagen i ett annat sammanhang.   Foto: Adam Ihse/TT

Den nu dömde mannen är i 45-årsåldern och bosatt i Borlänge kommun.

Den 26 september i fjol ringde mannen till sin handläggare på Arbetsförmedlingen. Handläggaren har berättat om att mannen var arg och att samtalet var obehagligt redan från början. Efter ett par minuters samtal sade mannen att kvinnan och Arbetsförmedlingen skulle straffas och att hon "skulle få sona för det hon gjort".

Kvinnan har även berättat att hon efter händelsen var rädd för att mannen skulle komma till hennes arbetsplats och skada henne, samt att hon tänker på hoten dagligen.

Mannen har förnekat brott. Han har uppgett att han inte alls har sagt att han skulle straffa handläggaren. Däremot har han sagt att han skulle straffa Arbetsförmedlingen och då syftade han på att han skulle göra en JO-anmälan så att Justitieombudsmannen kunde kritisera myndigheten, för att mannen inte hade fått den hjälp han behövde.

Falu tingsrätt anser att kvinnans berättelse är trovärdig och styrks av att kvinnans chef vittnat om att han, efter att kvinnan berättat om händelsen, ringde upp mannen som då var upprörd och "defensivt aggressiv" samt att mannen upprepande gånger sade att de inte kunde bevisa något då ingen hade spelat in samtalet.

Tingsrätten anser att bevisningen tyder på att mannen är skyldig till brottet och dömer mannen för hot mot tjänsteman. Mannen döms till villkorlig dom och ska även betala 80 dagsböter à 50 kronor, sammanlagt 4 000 kronor. Han ska även betala 7 000 kronor i skadestånd till handläggaren samt 800 kronor till Brottsofferfonden.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för iPhone och Android här

Mer läsning

Annons