Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handarbetarnas egen festival

/
  • Ull är ett material med många möjligheter. Det kan besökarna på symässan på Romme travbana övertyga sig om.  Foto: Jonatan Svedgård
  • Syfestivalen på Romme travbana tycks, precis som vanligt, bli välbesökt. I varje fall visar publiktillströmningen första mässdagen i denna riktning.  Foto: Jonatan Svedgård
  • I sin väsktillverkning har Laila och Pertti Harpunen från Vikarbyn använt mängder av kaffepaket. Återvinning där resultatet talar för sig själv.  Foto: Jonatan Svedgård
  • Sina ullugglor har Lene-Maj Wahlström från Boda utvecklat med kärlek och känsla för materialets möjligheter.  Foto: Jonatan Svedgård
  • Riktigt fina tyckte Ingegerd Holm från Storvik om väskor av återvunnet material. Här är det hundmatspaket som använts. Besöket på symässan i Borlänge var Ingegerds första.  Foto: Jonatan Svedgård

Annons

- Det är väldigt populärt och intresset för handarbete håller verkligen i sig, berättade på fredagen mässarrangören Gun Julle.

- Viktigast är att visa hur många duktiga hantverkare det fins. Det gäller att föra det traditionella hantverket vidare, framhåller Gun Julle.

Symässan på Romme travbana brukar i snitt ha 4000 till 5000 besökare. Den åttonde mässan kommer knappast att bli något undantag, inte av fredagsförmiddagens många besökare att döma.

I totohallen på Rommetravet finns ett 90-tal utställare på plats under den åttonde symässan. Här finns ett stort utbud av sådant som färgglada tyger, garn, kläder, smycken och avancerade symaskiner.

Laila och Pertti Hampunen från Vikarbyn,började för tre år sedan tillverka väskor av kaffepaket. Resultatet av denna återvinning är spännande och tilltalande. De hade också många och mycket intresserade besökare första mässdagen.

- Materialet är en britsvara. Du måste ha många vänner och bekanta, förklarade Laila Hampunen.

- Det är mest kaffepaket vi använt, men vi har också försökt lite med hundmatspaket, berättade Pertti Hampunen om detta lite speciella, flätande, hantverk.

- Jag är väldigt intresserad av handarbete, men det är första gången jag är den här mässan, berättade Ingegerd Holm från Storvik som på freddagen var intresserad besökare hos makarna Hampunen.

Ingegerd som bland annat syr mycket babykläder åt Röda Korset hade övertalats av väninnan Maud Isaksson från Kungsgården att åka med till Dala syfestival.

- Jag har själv varit här varje gång, säger Maud Isaksson som konstaterade att det inte varit svårt att övertala väninnan Ingegerd till premiärbesöket.

Att ull är ett material med många möjligheter och att ugglor i detta material är helt underbara hade Lene-Maj Wahlström från Boda inte svårt att övertyga utställningsbesökarna om. De var full tillräckligt att titta på resultatet av hennes uggleskapande.

- Jag började leka med ull och det blev snart ugglor. Ett år hade jag med mig ull på semestern och det året blev det många ugglor. Nu gör jag båda stora och små ugglor och det blir ofta nya varianter, förklarade Lene-Maj Wahlström vars ugglor och andra alster hela sommaren kan beundras i Klockargården shantverksby i Tällberg och vintertid bland annat på Romme hantverksmässa.

Mer läsning

Annons