Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han söker jobb via Facebook

/
  • Johan Hansson har varit arbetslös i snart två år. Han har sökt massor av jobb utan framgång. I oktober blir han utförsäkrad från a-kassan.
  • Johan Hansson har varit arbetslös i snart två år. Han har sökt massor av jobb utan framgång. I oktober blir han utförsäkrad från a-kassan.
  • Det är poppis att gifta sig i Dalarna. Men det är skillnad på par och par. Foto: Maria Hansson/arkiv

Annons

Johan hoppade av gymnasiet efter två år, det kanske inte var så förståndigt med facit i hand, men utbildningen, samhällsvetenskapliga programmet med it-inriktning, blev inte som han tänkt sig. Han kände sig både understimulerad och överklassificerad, med all rätt förmodligen eftersom han ofta fick hoppa in som lärare i klasen.

Lite hopp om att det kanske ordnar sig och att han till slut får ett arbete fick han för några dagar sedan efter vad man kan kalla ett nödrop på Facebook. Under rubriken "Hjälp mig att hitta ett jobb" beskrev han sin situation och många har hört av sig med tips och idéer som kanske leder till något mer konkret.

- Tipsen har bland handlat om jobb som spårläggare och att arbeta med människor med särskilda behov, säger han och fortsätter:

- Jag är beredd att ta vad som helst, men jag vill helst inte flytta. Jag trivs bra i Borlänge, men finns det inga andra alternativ så blir jag väl tvungen.

Johan har visserligen varit arbetslös under de senaste två åren, men sysslolös har han inte varit. Han har haft flera olika arbeten, ideella sådana, vid sidan av jobbsökeriet.

Han har bland annat praktiserat ett halvår hos Peace & Love och bokat artister till P&L-caféet. Han har arbetat på Reading Festival i England och i somras jobbade han med information i projektform i valsatsningen Tyck till, bland annat vid Arvikafestivalen. Då var han också ljudtekniker på en scen vid campingområdet.

Tidigare arbetade Johan i flera år på en plåtfirma, han kan köra truck och han har traverskort. Han är dessutom politiskt aktiv och sitter i styrelsen för Unga Örnar i Borlänge. Ibland hoppar han in som discjockey och han spelar synt och orgel i bandet Betty goes a go-go.

Allt detta sagt för att lite grann belysa att Johan är både energisk och handlingskraftig.

- Jag vill ju jobba, men tyvärr verkar det bara vara papper som gäller för arbetsgivarna i Borlänge, och har man inga att sådan visa upp är det svårt, säger han.

Nu håller han på att ta körkort för att öka sina chanser på arbetsmarknaden. Studierna tänker han också ta upp någon gång i framtiden, när ekonomin tillåter det.

- Ja, det är klart att jag vill ha en utbildning. Jag kan tänka mig att så småningom plugga vid sidan om eller på deltid, säger han.

Mer läsning

Annons