Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gustaf Norén på Hagagymnasiet: Sluta jaga drömmar

/
  • Gustaf Norén bjöd på en uppskattad föreläsning för eleverna i årskurs ett och två på Hagagymnasiet.

Det handlade om jakten på status och om att bli någon när musikern och Borlängesonen Gustaf Norén nyligen föreläste på Hagagymnasiet.

Annons

Gustaf Norén bjöd på sig själv och hade ett innehåll som riktade sig mot ungdomar vid torsdagens föreläsning. Det blev extra intressant när han använde både kärleken till musik och identitetsskapande som slagträ.

– Statusjakten är falsk: den är som socker; direkt efter att du ätit, vill du ha mer och effekterna är mycket kortvariga. De stora applåderna, de stora priserna är ingenting: bara drömmar; bara socker! Att försöka bli någon är en dröm, påpekade han.

Norén uppmanade eleverna att sluta jaga drömmar:

– Var den du vill vara och gör det du vill göra och tycker om att göra. Gör det för din egen skull, inte för någon annans! Sjung inte för att bli omtyckt, sjung för att du tycker om att sjunga; dansa inte för att visa upp dig, utan för att du tycker om att dansa.

Att sträva efter att "bli någon" var något som Gustaf Norén avrådde till.

– Det är en illusion att ständigt försöka bli någon, men du är någon, betonade han och berättade vad han själv lärt sig.

– Varje gång jag pratar, varje gång jag lyssnar lär jag mig något nytt och något om mig själv. Hela tiden: bli någon! Be somebody, be somebody! Varje gång jag gav upp och misslyckades kom jag närmare mig själv; vem jag egentligen är.

Föreläsningen arrangerades av Hagagymnasiet och lockade cirka 300 elever. Många lärare använde föreläsningen i undervisningen.

– Eleverna tyckte att det var kul för att Gustaf bjöd på sig själv och vi diskuterade senare ungdomars verklighet i anknytning till det Gustaf tog upp i sin föreläsning, berättar svenskläraren Joni Stam.

Mer läsning

Annons