Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gröna jobb ger hopp för framtiden

/

Annons

- Gröna jobb är en stor rikstäckande verksamhet och har som mest haft över 2 500 personer i arbete, berättar Joel Antti hos Skogsstyrelsen, regional projektledare för Gröna jobb som regleras genom en överenskommelse mellan Skogsstyrelsen (SKS), Arbetsmarknadsstyrelsen (AMS) och EFS-rådet, Europeiska socialfonden.

Av de 50 i Dalarna som under året ska delta i projektet Gröna jobb, nu Gröna jobb 3, är 20 redan ingång med arbetsuppgifter för allmännyttan. På måndag är det start för ytterligare 20 och sedan har det blivit dags för intervjuver med och anställning av de resterande tio projektdeltagarna.

- Det här är ett riktigt jobb, betonar Joel Antti och förklarar att de som kommer med i projektet blir anställda på Skogsstyrelsen. I denna anställning ingår att den anställde aktivt söker efter arbete eller utbildning. Mer formellt talas det om att öka sin anställningsbarhet.

Målet är att varannan av deltagarna i projektet ska gå vidare till arbete eller längre studier. - Då det gäller första etappen i projektet har vi där överträffat 50-procentsmålet. Totalt är det för dagen 36 procent av deltagarna i båda projekten som gått vidare till arbete eller utbildning, sammanfattar Joel Antti.

- Gröna jobb innebär hälsosamt arbete, ofta utomhus, som ger mycket frisk luft. Väldigt ofta är det ett mycket uppskattat arbete som utförs, betonar Joel Antti.

-Samarbetet med arbetsförmdelingen har fungerat mycket bra, fortsätter Joel Antti.

Pia Bäcklin- Michaelsson från arbetsförmedlingen i Hedemora instämmer gärna i att samarbetet mellan Skogsstyrelsen och arbetsförmedlingen är väl fungerande.

För många av deltagarna i projektet har Gröna jobb inte bara inneburit en chans till anställning och utbildning. Även andra positiva effekter har gett hopp för framtiden.

- Den positiva, personliga utvecklingen har vi sett mycket av, avslutar Joel Antto.

Då det gäller en fortsättning för Gröna jobb under nästa år anses bästa förutsättningen för detta vara ett bra resultat. Men också att det finns en politisk vilja och intresse för en fortsättning.

Mer läsning

Annons