Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grodsex leder till grodmos

/
  • Liv. Fortplantningen har gett resultat och de små ögonen skvallrar om att det är fullt med grodyngel i vattnet.
  • Överkörd. Ett groddjur har fått sätta livet till i Spraxkya.

Annons

När tjälen går ur marken och groddjuren ska ta sig till sina lekområden finns det risk att de passerar en väg och blir överkörda.

Vägverket Region Mitt ska försöka förhindra denna groddöd genom en kartläggning av groddjuren på allmänna vägar och se om det går att åtgärda.

- Grodorna är fridlysta i hela Sverige och vägarna kan ha stor påverkan. Hela bestånd kan decimeras effektivt och snabbt. Vi ska försöka att analysera och ge förslag till åtgärder som kan förändra på lång sikt, säger Åsa Karlberg på Vägverket i Härnösand.

Karlberg tror att det kan dröja flera år, ända till 2015, innan kartläggningen har gett ett färdigt resultat men innan dessa ska det ha dykt upp tunnlar på sina håll.

Grodtunneln är ett rör, i trä, plast eller betong, som går under vägen. För att grodorna ska hitta till röret finns det armar som ska leda djuren rätt.

Ett första steg har varit att vända sig till allmänheten i en annons för att få in tips då groddjuren använder sig av samma vandringsstråk år efter år till och från sina lekvatten.

- För några år sedan vände vi oss till bland annat kommuner och länsstyrelser för att få tips på grodstråk men vi fick bara in två svar. Nu när vi har annonserat har jag redan fått in elva-tolv stycken tips från hela regionen. Från Dalarna är det hittills sex stycken; från Hedemora, Gagnef, Säter, Vikmanshyttan, Spraxkya (Borlänge), Falun, Björsjö (Ludvika).

- Många har rapporterat om "köttsörja" på vägen. Många är också riktigt glada över att vi har kommit med en förfrågan. Jag hade inte förväntat mig så många svar, säger Åsa Karlberg.

Mer läsning

Annons