Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gravida blev starkare av D-vitamin - Borlängekvinnor i studie som väcker internationellt intresse

Gravida blev starkare av D-vitamin och kalk. Det visar en studie som gjorts på kvinnor inskrivna på mördavården i Borlänge. Studien väcker nu intresse internationellt.

Annons

Bakgrunden till studien är att Paul Kalliokoski, distriktsläkare på Vårdcentral Jakobsgårdarna och doktorand vid Sektionen för Allmänmedicin och Preventivmedicin vid Uppsala Universitet, började jämföra blodprover från kvinnliga patienter med somalisk bakgrund, och då upptäckte ett mönster.

– De här patienterna besvärades av att de kände sig svaga och hade kroppslig värk, och hade en särskild ”vaggande” gång när de gick. Jag började samla på mig blodprover och analysera dessa och såg en utbredd brist av D-vitamin och tecken på skelettnedbrytning hos flertalet. De uppvisade ofta värden långt från gränsvärdena för D-vitamin och var fysiskt svaga i händer och ben, säger Paul Kalliokoski i ett pressmeddelande från landstinget Dalarna.

Hamdi Sheekh och Bisharo Fawsiya deltog i studien som Paul Kalliokoski höll i. Båda arbetade under tiden då studien genomfördes som undersköterskor och tolkar på Vårdcentral Jakobsgårdarna och har enligt landstinget varit till stor hjälp i framtagandet av studien.

Gravida och nyblivna mammor inskrivna vid mödravården i Borlänge deltog i studien, där man under en period på tio månader undersökte om man kunde få upp D-vitamin- och kalknivåerna hos kvinnorna.

I studien undersöktes 123 gravida och nyblivna mammor med somalisk och svensk bakgrund. Hela 90 procent av kvinnorna med somalisk bakgrund hade D-vitaminbrist. En del somaliska kvinnor hade till och med så låga nivåer att det inte gick att mäta. Det här kan jämföras med 10 procent av kvinnorna med svensk bakgrund.

Studien genomfördes vid Vårdcentral Jakobsgårdarna i samarbete med mödravården i Borlänge, Uppsala Universitet och Centrum för klinisk forskning i Falun och Västerås.

Kvinnorna fick i studien råd om hur man kan tillföra D-vitamin genom att bland annat äta D-vitaminrik och kalkrik kost som fet fisk och mjölkprodukter. Kvinnorna med otillräckliga nivåer erbjöds även kosttillskott bestående av kombinationstabletter av D-vitamin och kalk.

Kvinnorna erbjöds en uppföljning efter fyra respektive tio månader. 71 kvinnor, varav 46 somaliska, kom till tiomånaderskontrollen och är de som utgör studiedeltagarna.

Resultatet av studien var att inte bara nivåerna av D-vitamin utan även den observerade skelettnedbrytningen hade påverkats positivt för båda grupperna.

– Hos gruppen somaliska kvinnor med låga D-vitaminnivåer hade styrkan efter tio månader ökat med 28 procent efter intag av kosttillskott. Styrkan blev signifikant bättre i händer och ben under studiens gång och skelettnedbrytningen sågs ha minskat av redan vid fyramånaderskontrollen. D-vitaminnivåerna normaliserades och bibehölls väl över vintern, säger Paul Kalliokoski i pressmeddelandet.

Studien har nu publicerats i den internationella medicinska tidskriften BMC Pregnancy and Childbirth (utgåva November 2016).

Mer läsning

Annons