Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glänste ikapp med solen

/
  • En Hejsan Sverige-tur kan leda till Medevi brunn, en miljö som hämtad ur en gammal svensk långfilm, med dans och kvällsliv under höga lindar, almar och ekar. Brunnsorkestern ledde grötlunken med standar och tofslärkor. Kungen fick bära standaret, när sessorna och prinsen konfirmerades här.
  • Här kommer en bild från en dansksvensk familj:
  • Hilda plockar midsommarblommor. foto Mats-Dage Eriksson
  • Motorcykel. Borlängebon Kennet Ingesson har haft sin Tempus i några år. Ramen är från Katrineholm och 150-kubiksmotorn är tjeckisk och från 1950.  Foto: Mattias Nääs
  • Research. På sommarträffarna i Mellsta träffas bilentusiaster. Här kan man bland annat få inspiration till hur man ska fixa med sin egen bil.  Foto: Mattias Nääs

Annons

Dalarnes automobilklubb, DAK, har arrangerat sommarträffar i Mellsta i över tio år. I juni, juli och augusti hålls de i år på onsdagarna.

Den senaste sammankomsten lockade många intresserade. När träffen hade pågått i ungefär en timme var drygt 50 fordon på plats.

Bilarna glänste i kapp med solen och nya och gamla bilar samsades om utrymmet.

- Det enda kravet vi har för att få delta är att det ska vara ett hobbyfordon, berättar Allan Persson, styrelsemedlem i DAK.

Vad som är en gammal eller en ny bil kan det råda delade meningar om. För Falubon Bengt Qvarnström är en Citroën 2CV från 1977 ny.

- Jag köpte den för några timmar sedan, förklarar Bengt som inte vill avslöja vad det senaste tillskottet till familjen kostade.

- Än så länge är jag nöjd med köpet, vi tog ju oss hit. Men det tar alltid ett tag innan man vet vad man köpt.

I ett annat hörn av parken utbyts råd angående motorn på en Chevrolet Corvette från 1959.

- Han hade en liknande bil hemma som det fattades grejor till så han fick titta hur motorn såg ut i min bil. Vi får se om han får ihop den, förklarar Rolf Robertsson från Falun som haft sin Chevrolet Corvette i elva år.

- Jag och frugan träffades 1959 och det här har alltid varit vår önskebil, säger Rolf.

I år har DAK även infört bakluckeloppis på sommarträffarna. Men under tidningens besök lyste loppisfynden med sin frånvaro.

- Träffarna är kända i Sverige så en del väljer att lägga semestertrippen hit. Vi har fått en hel del nya medlemmar via träffarna. Det är alltid problem att engagera ungdomarna, ser de det här så kanske de får en kick och vill vara med, säger Allan Persson i DAK.

Mer läsning

Annons