Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fritidsgård stängs efter bråk

/
  • Fritidsledaren Karin Söderström har bland annat blivit kallad fågelskrämma.  Foto: Klockar Mattias Nääs
  • Föreståndaren Eva Persson har tröttnat på problemen.  Foto: Klockar Mattias Nääs
  • Kottens fritidsgård, där Karin Söderström och Eva Persson arbetar, har i vanliga fall öppet fyra dagar i veckan. En vanlig kväll kommer ett 20-tal ungdomar till gården.

Annons

Föreståndaren Eva Persson har arbetat på Kotten i snart sex år och hon menar att det under den tiden alltid har varit mer eller mindre "tumult på fritidsgården". Tidigare har verksamheten stängts under någon eller några dagar, men den här gången handlar det om en längre stängning på grund av dålig arbetsmiljö. Mellan den 8 september och 21 september är all gårdsverksamhet inställd.

Eva Persson och fritidsledaren Karin Söderström menar att måttet är rågat.

- Förut har vi haft stängt korta tider på grund av hur ungdomarna har bettet sig. Nu har de även gett sig på personalens egendom, säger Eva Persson.

- Några ungdomar blockerade våra bilar med trädgårdsmöbler som var så tunga att vi fick ta hit en traktor för att få bort dem, säger Karin Söderström.

Någon eller några har även repat lacken på personalens privata bilar. Den händelsen är polisanmäld.

- Vi blir så klart ledsna, säger Eva.

- Vi gör vårt jobb och ska inte bli personligt ansatta för att vi gör det, säger Karin.

Att en del av ungdomarna är otrevliga, använder könsord och svordomar samt inte respekterar de regler som finns på fritidsgården har också bidragit till beslutet att stänga.

- När vår chef var här på besök visste ungdomarna inte vem hon var och hon fick en spydig kommentar, säger Eva.

- Fågelskrämma har de bland annat kallat mig, och det är ändå det lindrigaste, säger Karin.

De menar att man gjort sitt bästa för att ordna upp situationen. Bland annat har polisen besökt fritidsgården för att tala med ungdomarna. Dessutom har man haft både stora möten och enskilda samtal med ungdomar och föräldrar.

- Vi har också försökt att göra det trivsamt här och skapa en trevlig atmosfär, säger Karin.

Nästa onsdag, den 22 september, startar verksamheten på Kotten igen. Först kommer man att ha ett stort möte för att tala om vilka regler som gäller. Sedan får ungdomarna och deras föräldrar skriva på ett kontrakt, där de lovar att följa reglarna. Karin Söderström och Eva Persson hoppas att det kommer lösa problemen.

- Vi vet att vi gör ett bra arbete och att vi behövs, säger Eva.

Mer läsning

Annons