Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fredrik har opererat in ett chip i handen: "Vill förenkla i vardagen"

I högerhanden sitter ett chip som fungerar som visitkort. Och i vänsterhanden har Fredrik Hoel opererat in jobbets larmbricka. I form av ännu ett chip. Själv tror han att det här kommer bli allt vanligare och att vi i framtiden kommer bli "cyborgs" - hälften människa och hälften robot.

Annons

Högteknologiska lösningar är ingenting som känns främmande för Fredrik Hoel som till vardags jobbar med att digitalisera företag. Tvärtom har hans stora teknikintresse fört med sig att han tidigt tar till sig nya tekniska lösningar och ofta varit först med det senaste. Fredrik gillar tanken på att vara en teknikpionjär och beskriver hur strävat åt det hållet ända sedan 9-årsåldern.

LÄS MER: Acando hoppas hitta IT-konsulter bland utlandsfödda och arbetslösa akademiker

– Mitt teknikintresse har varit galet sedan jag var liten och jag har alltid varit en "early adaptor". Jag köpte en klocka när jag var 9-10 som hade ett tangentbord som man kunde fälla ut. Sen var jag bland de första med att skaffa en mobiltelefon, säger Fredrik.

Fredrik Hoel har ett stort teknikintresse och letar lösningar som kan göra vardagen smidigare. I sina sportglasögon har han till exempel en inbyggd skärm.

Intresset grundar sig i hur Fredrik vill förenkla vardagen på olika sätt genom att införskaffa smarta tekniska lösningar. Ett exempel är hur han använder sig av skidglasögon med inbyggd skärm där han kan se höjdmetrar, pistfärg, vart vännerna befinner sig eller svara på sms. Samtidigt som han åker skidor.

LÄS MER: Forskare har gjort en helt mjuk robot

– Vill man sätta hastighetsrekord, jag vill själv gärna komma över tresiffrigt, så kanske man inte vill kolla ned i hörnet. Men annars är det väldigt smidigt, skrattar Fredrik som berättar att han har en liknande skärm i sina solglasögon han använder för löpning och cykling.

Ett annat exempel syns i Fredriks händer.

– I den ena handen har jag ett chip som fungerar som mitt visitkort och i den andra har jag min tagg så att jag kommer in på jobbet. De jag möter blir alltid lika förvånade när jag berättar att jag kan föra över mina kontaktuppgifter från handen till deras telefon, berättar Fredrik.

Fredrik har opererat in ett chip i varje hand.

Även Fredriks hem har fått en hel del tekniska lösningar. Där finns drygt 150 olika sensorer, flera kameror och andra tekniska finesser. Allt går dessutom att styra via en app i telefonen. Och de andra familjemedlemmarna, som inte riktigt delar hans intresse, tycks uppskatta funktionerna i det "smarta hemmet".

– Min fru har inte alls samma teknikintresse. Men hon tycker oftast att lösningarna blir smidigare. Och vill hon fortfarande tända en lampa med en lampknapp så finns ju den möjligheten kvar, säger Fredrik som tror att de "smarta hemmen" kommer bli större och vanligare bara några år framåt i tiden.

LÄS MER: Här är första DT-artiklarna skrivna av en robot

Många som Fredrik möter reagerar på både chippen och all annan teknik som han använder sig av. Han förklarar hur han ofta får svara på samma typ av frågor och att det finns en viss rädsla hos många. Själv menar han dock att det inte finns några större problem med den växande tekniken, utan ser bara möjligheter till en ännu smidigare tillvaro.

– Allt det här är ju väldigt science-fiction för folk. Men det som skrämmer mig är att vi inte tar till oss de möjligheter som finns. Tekniken är så tillgänglig idag, men det som hindrar den är saker som lagar och regler. Innovationen går till en nivå, lagar till en annan, förklarar Fredrik.

I framtiden tror Fredrik att alla kommer bli

Han fortsätter med att förklara hur mycket av framtidens tekniska lösningar redan finns, men att de inte tagit sig ut på marknaden än på grund av lagar och regler som segar ner processen. Och på tal om framtiden så har Fredrik redan en teori om hur den, rent tekniskt, kommer att se ut.

LÄS MER: Världens största robot till Orsa

– Alla kommer bli "cyborgs", hälften robot och hälften människa. Vi kommer kunna förstärka våra förmågor genom att till exempel sätta in chip, säger Fredrik.

Via en app i telefonen kan Fredrik styra exempelvis belysningen i huset.

På så vis, förklarar han, kommer vi till exempel kunna förbättra vår hörsel eller syn, få koll på våra värden i kroppen och vässa våra förmågor på olika sätt. Men även om han själv är övertygad om att det är så framtiden kommer att se ut, så finns det en del risker där den egna integriteten hotas.

LÄS MER: Hennes robotar gör världssuccé

– Problemet blir identitetsskapande, när andra kan hitta så mycket information om en själv. Det blir svårt att ta sig fram utan att "storebror ser dig". Så den främsta frågan vi står handlar om att ställa integritet mot smidighet, avslutar Fredrik.

Mer läsning

Annons