Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Framtidsmuséet satsar på Linné

/
  • Inviger Linnéutställning. Linnea Axelsson fick äran att klippa invigningsbandet när Framtidsmuséets nya permanenta utställning
  • Myrsamtal. Tilde Lindén från Uppsala har ringt upp en myra samtidigt som hon betraktar en myrstack i genomskärning.
  • Ute ur idet. Björnen har vakat ur sitt ide och bjuder in såväl barnen som Linné själv på ett besök i boet.

Annons

300-årsfirandet av Linnés födelse syftar i mångt och mycket till att öka barn och ungdomars intresse för naturvetenskap, inte minst då biologi som ju var Linnés specialområde.

Framtidsmuséets nya permanenta utställning "Fågel, fisk & mittemellan" har dock siktet mer inställt på djurens värld än växtriket. Här ges besökaren bland annat möjligheten att krypa i bävergångar, att lyssna till vad en myra säger och se en myrstack i genomskärning, att krypa ned i en sjö och leta fiskar samt leta efter fåglar i skogen. Dessutom har man byggt upp ett björnide i vilket naturfilmaren Bo Floréns omskrivna björnfilmer visas.

- Det är jättekul att nu kunna öppna en helt ny och permanent utställningsdel. I och med att den är biologiskt inriktad så är Framtidsmuséet nu ett än mera komplett naturvetenskapligt museum, säger Helen Ecström.

- Att vi uppmärksammar Linné är ju också självklart. Han var ju en utforskare precis som alla våra besökare blir.

Den nya utställningen invigdes lämpligt nog under överinseende från en klass från Sunnerstaskolan i Uppsala, Linnés hemstad. Nästan ännu mera lämpligt förärades bandklippningsuppdraget åt eleven Linnea Axelsson.

Men Framtidsmuséets satsning på Linné är mycket mer än en utställning. I det hela ingår också pedagogiska aktiviteter där besökarna får uppdrag som de ska finna svaren på någonstans i museet, en småkrypsverkstad där smådjur kan studeras i luppar och mikroskop samt en särskild upptäckarlåda som skolan kan låna när eleverna ska utforska vatten och vattendjur.

- Lådan innehåller material så det räcker till en hel klass och med den har man möjlighet att jobba såväl inomhus som ute, avslutar Helen Ecström.

Mer läsning

Annons