Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förortspoeter kommer till Borlänge: "Rap är ju en form av det här med poesi"

På söndag kommer sex stycken poeter till Borlänge för att dela med sig av sina verk. Två av dem är toppdeltagarna från tävlingen "Ortens bästa poet", en tävling som Per Morelius, verksamhetsansvarig hos ABF Borlänge-Nedansiljan, hoppas ska kunna arrangeras i Borlänge till nästa år.

Annons

Poesitävlingen "Ortens Bästa Poet", där tävlande från hela Sverige deltog, avgjordes under hösten. Som vinnare på Ungdomens Hus scen i Rinkeby stod då Liban Abdule. Andraplatsen tilldelades Iman Talabani. De båda är nu ute på vinnarturné, tillsammans med fyra andra förortspoeter, i landet för att sprida sin förortspoesi och på söndag står Hagagymnasiets aula i Borlänge på tur.

LÄS MER: Fortsatt utredning om kulturhus i Borlänge: "Jag tror att det är möjligt"

– Grunden till varför turnén kommer hit är att vi jobbar för ett kulturhus i Borlänge. I Stockholm finns ABF:s förening Förenade Förorter som skapar kulturhus i förorterna. Det är i dem som den här tävlingen går varje år och turnen åker sedan ut till orter med utsatta områden där man satsar på att starta liknande verksamheter, säger Per Morelius, verksamhetsansvarig hos ABF Borlänge-Nedansiljan, som är med och arrangerar poesikvällen.

Förortspoeterna Iman Talabi och Liban Abdule kommer till Borlänge på söndag.

Anledningen till varför poeterna kommer till Borlänge handlar därmed om hur ett kulturhus sedan en tid tillbaka har börjat planerats för Tjärna Ängar. Men givetvis ser man även att det finns ett stort intresse bland målgruppen för den här typen av poesi.

– Rap är ju en form av det här med poesi. Då sätter man ljud till sina ord. Sen finns det en annan sort som heter "spoken words". Och det är många i borlänge som håller på med de här konstformerna, säger Per.

LÄS MER: Vill se bygge av kulturhus på Tjärna Ängar

Själva tävlingen grundar sig i "poetry slam". Det innebär att deltagarna fick framföra sina egenskrivna texter muntligt under tävlingen inför publik. Och kanske kommer Borlänges poeter kunna göra liknande framträdanden i sin hemmastad inom en snar framtid.

– Nästa år hoppas vi kunna vara med och ha en deltävling här i Borlänge, säger Per och fortsätter, ABF Borlänge-Nedansiljan har precis fått pengar tilldelade ett projekt för att jobba med unda poeter. Så nu försöker vi slå ihop det här.

Mer läsning

Annons