Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föraren drack sista klunken öl en minut innan polisen stoppade honom – döms för tre brott

En man har dömts för tre trafikrelaterade brott på Hagalund i Borlänge i september.
Mannen körde bil trots att han var berusad och visade dessutom upp ett förfalskat körkort.
Han har erkänt två brott men förnekat brott när det gäller rattfylleriet.

Annons

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

De var bäst på högskoleprovet i Dalarna – en provskrivare fick 2,00

Dessa saker är mest populära på Tradera – Presschefen: "Dalarna sticker ut"

Dina gamla vinylskivor kan vara värda tusenlappar – här är 16 skivor du vill hitta i förrådet

SÅ KÖPER DU PLUS

Den nu dömde mannen är i 35-årsåldern och bosatt i Västsverige.

Den 17 september körde mannen bil på Hagalund i central Borlänge trots att han var berusad och visade upp ett förfalskat körkort. Mannen har erkänt brott när det gäller olovlig körning samt brukande av falsk urkund.

Däremot förnekar han rattfylleriet då han anser att han inte var medveten om att han var straffbart alkoholpåverkad. Enligt honom hade han druckit tre öl under tre timmars tid och den sista klunken öl tog han bara en minut innan polisen stoppade honom.

En man har dömts för tre trafikrelaterade brott på Hagalund i Borlänge i september. Mannen körde bil trots att han var berusad och visade även upp ett förfalskat körkort.

Analysresultatet visar att mannen hade 0,11 milligram alkohol per liter utandningsluft strax efter färden. Det motsvarar 0,22 promille alkohol i blodet vilket är den term som vanligen används i dessa sammanhang. Gränsen för rattfylleri går vid 0,2 promille.

Falu tingsrätt anser att det står klart att mannen gjort sig skyldig till olovlig körning och brukande av falsk urkund eftersom hans körkort var förfalskat.

När det gäller rattfylleriet så anser tingsrätten att då mannen uppgett att han drack den sista klunken öl bara en minut innan polisen stoppade honom så måste han ha förstått att det fanns en risk för att han var straffbart påverkad av alkohol. Därför döms han även för rattfylleri.

Falu tingsrätt dömer mannen för rattfylleri, olovlig körning samt brukande av falsk urkund. Mannen döms till villkorlig dom samt till att betala 50 dagsböter à 50 kronor, sammanlagt 2 500 kronor. Dessutom ska han betala 800 kronor till Brottsofferfonden.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för iPhone och Android här

Mer läsning

Annons