Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldrarna protesterar mot utökade barngrupper

/

Annons

Åke Levander är pappa till två barn på Målargården. Han står bakom en protestskrivelse om situationen på Målargården som 39 föräldrar skrivit under.

Totalt tolv nya barn kommer att fördelas på Målargårdens sex avdelningar under de närmaste dagarna. Det är frågan om överinskrivningar och är en av de åtgärder som ska lösa dagiskrisen i Borlänge.

Det här har fått 39 föräldrar att protestera.

De anser att besparingar på små barn är kortsiktig och ger stora kostnader i förlängningen. Dessutom innebär besparingarna lidande för både personal, barn och föräldrar.

– Det borde hållas ett möte med oss föräldrar och göras en konsekvensanalys på utökningen och hur det påverkar våra barn och personalens arbete att utföra ett professionellt arbete, säger Åke Levander.

Han anser att barngrupperna var för stora redan tidigare. Då bestod de av 17 till 20 barn. Nu utökas de alltså med två barn per avdelning.

– Barnen är väldigt okoncentrerade och stimmiga när jag hämtar dem. Det tar minst en timme innan man får ner nivån. Det är ett symtom på för stora barngrupper, säger han.

De gånger barngrupperna varit mindre på grund av sjukdom och annan frånvaro har det varit stor skillnad.

– Jag gör allt för att de ska vara där så lite som möjligt. Men de finns föräldrar som tvingas ha sina barn på dagis under nio timmar varje dag. Det var ingen hälsosam miljö redan tidigare. Och nu pressar de in ytterligare barn, säger Åke Levander.

- Överinskrivningen må vara tillfällig men vem ställer vi till svars om något barn drabbas av hörselskada eller andra men?

Marianne Nordlöf (s), barn- och skolnämndens ordförande känner till protestskrivelsen.

– Den handlar mycket om den höga ljudnivån. Men nu går vi mot en tid när man kan vara ute mycket och snart är det semestrar. Det innebär att det blir mindre buller, säger hon.

Nordlöf menar dessutom att överinskrivningarna försvinner till hösten då många av Målargårdens barn börjar i förskoleklass.

Totalt cirka 200 barn står just nu i kö till en barnomsorgsplats i kommunen. Av dem har drygt 100 stått längre än de fyra månader som garanteras som längsta kötid.

Den 15 april öppnar barnomsorgsavdelningar på Tångringsskolan, vilket ska ge cirka 30 platser.

Den 1 maj blir det ytterligare 30 platser i två lägenheter på Tjärna Ängar.

Den 1 juni tillkommer 30 platser på Fyrklövern.

”Om ett par månader” räknar Marianne Nordlöf med att Sockenskolan ska kunna ta emot 30 barn. Även Mats Knuts skola ska framöver kunna ta emot 30 barn. Exakt när är oklart.

I maj håller barn- och skolnämnden ett öppet möte för föräldrar till barn i barnomsorgskön. Mötet är ett initiativ av Clas Jakobsson (m), ledamot i nämnden.

Mer läsning

Annons