Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flyktingar nekas ID-handlingar

Annons

När en flykting får uppehållstillstånd godtas inte beslutet som grund för utfärdande av id-handling. Något som vållar stora problem.

- Flyktingen stängs ute från grundläggande samhällsfunktioner som att öppna bankkonto, ta ut pengar eller att identifiera sig i sjukvården, säger Carl-Gunnar Höij, chef för invandrarenheten.

Kommunalråden Nils Persson och Kenneth Persson, samt nämndordförande Pia-Lena Andersson och Carl-Gunnar Höij skriver nu till regeringen, verken och bankerna om problemen.

- Många flyktingar har så stora problem att vi vill vara med och lobba i frågan. Varför ger staten uppehållstillstånd, men inte id-kort. Man utestängs från att kunna fungera i samhället, säger Carl-Gunnar Höij.

Flera myndigheter godtar uppehållstillståndet. Skatteverket för folkbokföring, försäkringskassan för utbetalningar av barnbidrag och bostadsbidrag och kommunerna för inskrivning i flyktingmottagningarna.

- Hur ska dessa personer kunna kvittera ut sina barnbidrag och introduktionsersättningar när man saknar ID-handlingar?

I Borlänge kräver bankerna att personal från flyktingmottagningen identifierar berörda personer. En bank vill att kommunen återgår till kontant utbetalning.

- Vi har inte kompetens, resurser eller i uppdrag att utreda en persons identitet. Vi anser att i och med att Migrationsverket ger en person uppehållstillstånd ska detta vara rättsligt accepterat som grund för att ID-kort utfärdas, menar Carl-Gunnar Höij.

- Vi kan inte avgöra om det nuvarande regelsystemet är diskriminerande. Men det ligger nära till hands att tänka i sådana termer. Människor utestängs från viktiga samhällsfunktioner.

Mer läsning

Annons